Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

CAM ervaringen

Share |
Complementary and alternative medicine (CAM) maakt wereldwijd een groei door. Vooral patienten met ernstige aandoeningen, chronische aandoeningen en recidiverende ziekten maken in toenemende mate gebruik van CAM. De WHO geeft aan dat het grootste deel van de wereldpopulatie op deze vorm van behandelwijzen steunt. Een groep Canadese onderzoekers beschreef hoe CAM in de USA binnen de universiteit een plaats aan het vinden is.

 Er werden vraaggesprekken gevoerd met de tien meest vooraanstaande academische centra in de USA. In die centra werd naast onderwijs ook research uitgevoerd, hetgeen erg belangrijk bleek om sceptici te overtuigen van het nut. Programs have generally discovered that research was a critical element to success. With evidence, they were better able to convince skeptical colleagues about the value of their approach.

Na alle interviews stelden de auteurs vast dat er een shortlist was van operationele todo’s om een Geintegreerd Geneeskunde programma te laten slagen aan een uiniversiteit. Deze lijst was de volgende:

 • 1) Start small, stay flexible, make as few financial commitments as possible
 • 2) Involve the best (clinical) team members possible (don’t compromise, listen to instinct)
 • 3) Keep research focused, but clinic broad
 • 4) Recruit from within where possible (it is expensive to bring people in)
 • 5) Develop benchmarks to evaluate progress
 • 6) Track utilization (who calls, who comes) – useful for reports to funding partners and for grant proposals
 • 7) Hire the team before opening clinic doors
 • 8) Streamline administration
 • 9) Electronic medical records – can save money in long run
 • 10) Recommend good technology/infrastructure that is scalable, with ideally the same firewall as the university or hospital (same IS support, maintenance, etc.)
 • 11) Maximize revenue generating space

Conclusie

De auteurs concludeerden dat CAM een duidelijke maatschappelijk breed gedragen ontwikkeling is.[1] Aan de hand van een serie voorbeelden werd duidelijk gemaakt dat een geintegreerd programma met patientenzorg, research en onderwijs heel goed mogelijk is!

CAM is a widespread patient driven initiative. Academic institutions have an opportunity to develop new initiatives in integrative medicine that could help healthcare providers and patients meet their information needs, enable more evidence-based decision-making, facilitate the development of new knowledge, and enhance health outcomes. For academic centers wishing to build such initiatives, our findings illustrate integration is timely and feasible in a variety of different ways and in a variety of settings.

Referentie

[1] Vohra S, Feldman K, Johnston B, Waters K, Boon H. | Integrating complementary and alternative medicine into academic medical centers: experience and perceptions of nine leading centers in North America. | BMC Health Serv Res. | 2005 Dec 20;5:78.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *