Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Crohn > Visolie bij colitis nog onduidelijk

Visolie bij colitis nog onduidelijk

Omega 3 vetzuren worden wel genoemd als zinvolle supplementen bij Crohn en colitis ulcerosa. Er zijn slechts enkele kleine studies die gekeken hebben naar de effecten van visolie op de remissie, het stabiliseren, van colitis ulcerosa. Die studies zijn bij elkaar bekeken door de bekende Cochrane groep. In totaal iets meer dan 130 patienten, en er werden geen klinisch relevante effecten gevonden.

Dit was de conclusie van de meta-analyse.[1]  

Bij de toepassing van visolie om de remissie kans te vergroten bleken er 6 kleine studies gedaan te zijn. Hoewel hier de resultaten beter waren, blijven de effecten vermoedelijk klein. [2] Aangezien visolie een veilig supplement is, zou men zich kunnen voorstellen dat patienten met colitis ulcerosa in de actieve fase visolie proberen, missschien eerst een lage dosering. Om zelf aan den lijve te ervaren of dat een positieve bijdrage levert.

Visolie bij colitis ulcerosa krijgt een oranje stoplicht. Het is onduidelijk of visolie wat doet, enkele studies geven wat hooop, strakke meta-analyses zijn negatief, maar visolie heeft in het algemeen zeer weinig bijwerkingen.

Inmiddels lijkt het erop dat enetric coated visolie meer effect kan hebben, alleen dat is bij colitis ulcerosa niet bekeken. 

Referentie

[1] Turner D, Steinhart AH, Griffiths AM. | Omega 3 fatty acids (fish oil) for maintenance of remission in ulcerative colitis. | Cochrane Database Syst Rev. | 2007 Jul 18;(3):CD006443.

[2] De Ley M, de Vos R, Hommes DW, Stokkers P. | Fish oil for induction of remission in ulcerative colitis. | Cochrane Database Syst Rev. | 2007 Oct 17;(4):CD005986.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.