Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Ook kortdurende meditatie effectief

Ook kortdurende meditatie effectief

lotus.jpgJe hoeft niet jarenlang gemediteerd hebben om positieve effecten te merken. In een recent onderzoek (2007) toonde in en gecontroleerde studie aan dat korte meditatie positievere effecten heeft dan ontspanningstechnieken.

De Chinese studenten die gedurende 5 dagen een 20-minuten lange meditatie training kregen, hadden betere uitslagen op een uiteenlopend aantal testen, testen voor aandacht, angst, stemmingen en vermoeidheid. Voorts bleek de meditatie ook gustig te zijn op het niveau van de zogenaamde stress hormonen (cortisol) en de immuun status.  [1] Positieve effecten van mindfulness en meditatie worden de laatste tijd steeds meer vernomen. [2] [3]

Referentie

[1] Tang YY, Ma Y, Wang J, Fan Y, Feng S, Lu Q, Yu Q, Sui D, Rothbart MK, Fan M, Posner MI. | Short-term meditation training improves attention and self-regulation. | Proc Natl Acad Sci U S A. | 2007 Oct 23;104(43):17152-6. Epub 2007 Oct 11.

[2] Jain S, Shapiro SL, Swanick S, Roesch SC, Mills PJ, Bell I, Schwartz GE. | A randomized controlled trial of mindfulness meditation versus relaxation training: effects on distress, positive states of mind, rumination, and distraction. | Ann Behav Med. | 2007 Feb;33(1):11-21.

[3] Jha AP, Krompinger J, Baime MJ. | Mindfulness training modifies subsystems of attention. | Cogn Affect Behav Neurosci. | 2007 Jun;7(2):109-19.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.