Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Alzheimer > Ginkgo biloba bij Alzheimer

Ginkgo biloba bij Alzheimer

.thumb_ginkgo.JPGGinkgo biloba is een bijzondere plant waarvan veel verschillende preparaten op de markt zijn. Slechts enkele zijn uitvoerig onderzocht. Meerdere goed opgezette studies laten zien dat Ginkgo biloba een positief effect heeft op het geheugen bij de ziekte van Alzheimer. Maar de definitieve studie bestaat nog niet. En er zijn toch ook negatieve studies. 

gingko bladeren door M.P.H.Keppel hesselink van Blommestein

Ginkgo biloba heeft vergelijkbare effecten als het reguliere medicijn Donepezil, een cholinesteraseremmer. [1] Beide stoffen zijn vergeleken met een placebopil. De studie is gedaan met 76 Alzheimer patienten verdeeld over 3 groepen: groep A met Ginkgo biloba extract (EGb 761) 160mg, groep B met Donepezil 5 mg per dag en groep C met een placebopil. Na 24 weken werden de patienten geevalueerd en vergeleken met de toestand voorafgaand aan de studie. De placebogroep was verslechterd. 

Ook een ander onderzoek liet zien dat in 24 weken Ginkgo biloba het geheugen verbeterde bij Alzheimerpatienten terwijl de placebogroep verslechterde. Ook zijn er onderzoeken die geen verschil laten zien tussen Gingko biloba en placebo bij patienten met dementie. Dit kan komen omdat de patientengroepen zo klein waren dat geen significant verschil kan worden berekend. De dagelijkse dosis van Gingko biloba ligt tussen 120mg en 240mg. 

Geheugenverbetering bij gezonde mensen?

Als Ginkgo biloba bij patienten met dementie een positief effect heeft op het geheugen, zou dit kruid dan ook effect hebben bij gezonde mensen? Er wordt beweerd  dat het effect heeft op de concentratie en het geheugen wanneer het minimaal 4 weken gebruikt wordt. In kleine studies lijkt het er daarentegen op, dat bij eenmalige inname het geheugen beter presteert.[2][3] In een ander onderzoek werd gevonden dat bij hogere eenmalige doseringen van 240 mg en 360 mg de attentie verbeterde.[4] Weer ander onderzoek laat zien dat 120mg de beste dosering is om de attentie te verhogen.[5]

Terwijl psychologische testen beter gemaakt worden na eenmalige inname van Gingko biloba, heeft een langdurige inname (6 weken) geen verbeterd effect ten opzichte van placebo.[6] Dit resultaat is in een grote studie bevestigd.[7] Waarschijnlijk treedt na een tijdje tolerantie op voor dit kruid.

Dus eenmalige inname heeft positieve effecten op geestelijke prestaties. Chronisch gebruik van Ginkgo biloba heeft geen enkel effect op het geheugen bij gezonde vrijwilligers.

Bijwerkingen

Ginkgo biloba heeft invloed op de bloedplaatjes activerende factor, waardoor het bloed minder snel stolt. Dit betekent dat voorzichtigheid is geboden met andere medicijnen die invloed hebben op de stolling zoals coumarinederivaten en aspirine. Aangeraden wordt om voor een operatie minimaal 36 uur tot 14 dagen te stoppen met dit kruid. [8] In een paar case reports worden zeldzame bijwerkingen, zoals bloedingen in de hersenen, geassocieerd met Ginkgo Biloba. [9][10][11][12]

Daarom is het van belang altijd uw arts in te lichten als u besluit Gingko preparaten te gebruiken!

Beoordeling

Helaas zijn er zowel positieve als negatieve studies en overal is iets af te dingen. Ook de veiligheid is niet 100% gegarandeerd i.v.m. de interacties en de bijwerking op de bloedstolling. Inmiddels is uit de GEM studie gebleken (2008) dat Gingko niet werkt als preventief middel, en dit doet de balans omslaan naar een oranje licht.

Referentie

[1] Mazza M, Capuano A, Bria P, Mazza S. | Ginkgo biloba and donepezil: a comparison in the treatment of Alzheimer's dementia in a randomized placebo-controlled double-blind study. | Eur J Neurol. | 2006 Sep;13(9):981-5.

[2] Kennedy DO, Scholey AB, Wesnes KA. | Modulation of cognition and mood following administration of single doses of Ginkgo biloba, ginseng, and a ginkgo/ginseng combination to healthy young adults. | Physiol Behav. | 2002 Apr 15;75(5):739-51.

[3] Kennedy DO, Haskell CF, Mauri PL, Scholey AB. | Acute cognitive effects of standardised Ginkgo biloba extract complexed with phosphatidylserine. | Hum Psychopharmacol. | 2007 Jun;22(4):199-210.

[4] Kennedy DO, Scholey AB, Wesnes KA. | The dose-dependent cognitive effects of acute administration of Ginkgo biloba to healthy young volunteers. | Psychopharmacology (Berl). | 2000 Sep;151(4):416-23.

[5] Rigney U, Kimber S, Hindmarch I. | The effects of acute doses of standardized Ginkgo biloba extract on memory and psychomotor performance in volunteers. | Phytother Res. | 1999 Aug;13(5):408-15.

[6] Elsabagh S, Hartley DE, Ali O, Williamson EM, File SE. | Differential cognitive effects of Ginkgo biloba after acute and chronic treatment in healthy young volunteers. | Psychopharmacology (Berl). | 2005 May;179(2):437-46. Epub 2005 Mar 1.

[7] Solomon PR, Adams F, Silver A, Zimmer J, DeVeaux R. | Ginkgo for memory enhancement: a randomized controlled trial. | JAMA. | 2002 Aug 21: 288(7):835-40.

[8] Ang-Lee MK, Moss J, Yuan CS. | Herbal medicines and perioperative care. | JAMA | 2001 Jul 11: 286(2):208-16.

[9] Rowin J, Lewis SL. | Spontaneous bilateral subdural hematomas associated with chronic Ginkgo biloba ingestion. | keytype2=tf_ipsecsha | Neurology | 1996: 46:1775-1776.

[10] Vale S. | Subarachnoid haemorrhage associated with Ginkgo biloba. | Lancet. | 1998 Jul 4;352(9121):36.

[11] Matthews MK Jr. | Association of Ginkgo biloba with intracerebral hemorrhage. | Neurology. | 1998 Jun;50(6):1933-4.

[12] Gregory PJ. | Seizure associated with Ginkgo biloba? | Ann Intern Med. | 2001 Feb 20;134(4):344.

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. chvervo schreef:

    De prachtig geschilderde illustratie op deze site deed mijn aandacht direct richten op de leuke tekst over ginkgo in NRC-Handelsblad van 28 september p.36, waar Koos van Zomeren deze boom beschrijft. Hij noemt o.a. de esthetische en medicinale kwaliteiten van de boom en hij vestigt de aandacht op een paar fraaie exemplaren in Nederland.

  2. IOCOB schreef:

    De aquarel is van de hand van onze illustratrice, die op 86-jarige leeftijd, na een gedeeltelijke beroerte nog steeds de penseel hanteert om illustraties te maken voor de IOCOB website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.