Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Alzheimer > Salvia extract zinvol bij Alzheimer

Salvia extract zinvol bij Alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer zouden enkele planten extracten zinvol kunnen zijn, zoals Melissa officinalis en Ginkgo Biloba. Nu blijkt uit klinisch onderzoek dat Salvia bij Alzheimer werkzaam en veilig is. Salvia het lekkere kruid uit de tuin die je op een winteravond ook in de melk kan doen. Verder onderzoek liet zien dat de bestanddelen van de Salvia plant duidelijke biologische werkzaamheid hebben, waardoor de anti-Alzheimer effecten begrijpelijk worden. Het zogenaamde rosemarijnzuur beschermt hersencellen tegen schade, door het amyloid veroorzaakt.

Amyloid is het eiwit dat bij Alzheimer in de hersenen de functie van de zenuwcellen schaadt. De auteurs eindigen met:[1]

In conclusion, the data presented here are the first to show the cytoprotective effect of sage against Amyloid toxicity in neuronal cells, which may provide the pharmacological basis underlying the traditional use of this spice in the treatment of Alzheimer. 

Rosmarinic acid could contribute, at least in part, to sage-induced neuroprotective effects because this natural compound exerts neuroprotective, antioxidative, and antiapoptotic effects against Amyloid insult. Finally, the present study opens the eventuality to explore the possible use of rosmarinic acid, a very low toxic natural compound.

In een dubbelblind onderzoek werden 48 patienten met een milde vorm van Alzheimer verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg gedurende 4 maanden 60 druppels per dag van het salvia officinalis extract. De andere groep kreeg placebodruppels. De salvia groep scoorden significant beter op een geheugentest dan de placebogroep. Ook was deze groep minder onrustig dan de placebogroep. [2]

Beoordeling

Gezien de vrij grote hoeveelheid preklinische literatuur, en de klinische studie, alsmede de bekende veiligheid van Salvia een oranje stoplicht. Er zou nog tenminste een grotere positieve studie moeten komen om het stoplicht op groen te laten klikken. Maar van de druppels zijn in ieder geval geen ernstige bijwerkingen bekend.

Literatuur

Baba S, Osakabe N, Natsume M, Yasuda A, Muto Y, Hiyoshi K, Takano H, Yoshikawa T, and Terao J (2005) Absorption, metabolism, degradation and urinary excretion of rosmarinic acid after intake of Perilla frutescens extract in humans. Eur J Nutr 44:1–9.

Baricevic D, Sosa S, Della Loggia R, Tubaro A, Simonovska B, Krasna A, and Zupancic A (2001) Topical anti-inflammatory activity of Salvia officinalis L. leaves: the relevance of ursolic acid. J Ethnopharmacol 75:125–132.

Bullock R (2004) Future directions in the treatment of Alzheimer’s disease. Expert Opin Investig Drugs 13:303–314.

Cash AD, Perry G, and Smith MA (2002) Therapeutic potential in Alzheimer disease. Curr Med Chem 9:1605–1610.

Chlopcikova S, Psotova J, Miketova P, Sousek J, Lichnovsky V, and Simanek V (2004) Chemoprotective effect of plant phenolics against anthracycline-induced toxicity on rat cardiomyocytes. Part II. Caffeic, chlorogenic and rosmarinic acids. Phytother Res 18:408–413. Doraiswamy PM (2002) Non-cholinergic strategies for treating and preventing Alzheimer’s disease. CNS Drugs 16:811–824.

Hohmann J, Zupko I, Redei D, Csanyi M, Falkay G, Mathe I, and Janicsak G (1999) Protective effects of the aerial parts of Salvia officinalis, Melissa officinalis and Lavandula angustifolia and their constituents against enzyme-dependent and enzyme-independent lipid peroxidation. Planta Med 65:576–578.

Perry N, Court G, Bidet N, Court J, and Perry E (1996) European herbs with cholinergic activities: potential in dementia therapy. Int J Geriatr Psychiatry 11:1063–1069.

Perry NS, Bollen C, Perry EK, and Ballard C (2003) Salvia for dementia therapy: review of pharmacological activity and pilot tolerability clinical trial. Pharmacol Biochem Behav 75:651–659.

Petersen M and Simmonds MS (2003) Rosmarinic acid. Phytochemistry 62:121–125.

Renzulli C, Galvano F, Pierdomenico L, Speroni E, and Guerra MC (2004) Effects of rosmarinic acid against aflatoxin B1 and ochratoxin-A-induced cell damage in a human hepatoma cell line (Hep G2). J Appl Toxicol 24:289–296.

 

 

Referentie

[1] Iuvone T, De Filippis D, Esposito G, D’ | Amico A, Izzo AA. | http://jpet.aspetjournals.org/cgi/content/full/317/3/1143 | J Pharmacol Exp Ther. | 2006 Jun: 317(3):1143-9.

[2] Akhondzadeh S, Noroozian M, Mohammadi M, Ohadinia S, Jamshidi AH, Khani M. | Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer's disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial. | J Clin Pharm Ther. | 2003 Feb;28(1):53-9.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.