Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > MS patienten te snel blij gemaakt

MS patienten te snel blij gemaakt

MS patienten worden te snel blij gemaakt. Nu stond in de krant weer dat TNO de oplossing voor MS had. Het blijkt dan echter te gaan om een eiwit dat bij een muis ingespoten een ontstekingsreactie van het zenuwstelsel kan remmen. Die muizen hebben geen echte MS en alle stoffen uit het verleden die in dat model positief waren hebben de patient tot nu toe niet geholpen. Patienten moeten begrijpen dat experimenten met dieren vaak positief zijn, maar dat de testen in mensen helaas vrijwel nooit lukken. Dat komt omdat die diermodellen niet helemaal overeen komen met de toestand bij de mens. Bovendien zijn bij MS de herstelprocessen en de ontstekingsprocessen in de tijd en de plaats zo afwisselend, dat een benadering via een eiwit vermoedelijk te simpel zal zijn. De kans dat dit ooit tot een goed middel gaat leiden, is ongeveer 10% of minder!

TNO liet weten dat:

20 juni 2007 – Een door TNO ontdekt en gepatenteerd eiwit biedt nieuwe perspectieven als mogelijk geneesmiddel voor Multiple Sclerose (MS). Dit blijkt uit een studie van een team van Amerikaanse onderzoekers in samenwerking met TNO. De studie is deze week verschenen in de on-line versie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers laten zien dat toediening van het menselijke eiwit alfa B-crystalline in de bloedbaan, de ziekteverschijnselen in muizen met een MS-achtige ziekte vrijwel direct doet afnemen. Het eiwit alfa B-crystalline is enige jaren geleden door TNO ontdekt als een belangrijke oorzaak van de ontstekingsreacties in hersenen en ruggenmerg bij MS.

Meer in het bijzonder gaat het dan om afweerreacties die zich voordoen wanneer het eiwit zich plaatselijk ophoopt. Bij MS doen deze ontstekingen zich voortdurend voor en leiden tot geleidelijk toenemende uitval van spierfuncties. Uit de studie blijkt nu dat het veroorzakende eiwit ook de oplossing van de problemen kan zijn wanneer het via de bloedbaan wordt toegediend. MS is de meest voorkomende neurologische aandoening onder jong-volwassenen in de Westerse wereld.

In Nederland hebben naar schatting zo’n 15.000 mensen deze ziekte. Er zijn nog niet veel behandelingsmogelijkheden voor MS. De recente studie die nu in Nature is gepubliceerd, toont aan dat de ophoping van alfa B-crystalline in de hersenen normaal gesproken een beschermende werking heeft. Toevoeging van het eiwit via de bloedbaan kan deze werking helpen herstellen, terwijl de afweerreactie tegelijkertijd wordt onderdrukt. De vondst vormt een enorme stimulans voor het TNO spin-out bedrijf Delta Crystallon, dat al enige jaren werkt aan de ontwikkeling van alfa B-crystalline als medicijn voor MS.

TNO-onderzoeker Hans van Noort die deze activiteiten leidt, noemt de nieuwe vondst opmerkelijk. Vanwege de nu gebleken brede beschermende werking zou het eiwit namelijk ook van belang kunnen zijn voor behandeling van andere hersenaandoeningen. Of het gunstige effect van alfa B-crystalline ook optreedt bij mensen met MS blijft uiteraard nog de vraag.

TNO hoopt dat het eiwit alfa B-crystalline eind volgend jaar kan worden getest op gezonde vrijwilligers in een klinische Fase I test. Een eerste test in MS patiënten volgt dan daarna.

Verder vonden we nog op het net de volgende uitleg van de onderzoeker:

 "We ontdekten dat het afweersysteem bij MS-patiënten de beschermende werking van het eiwit blokkeert", zegt TNO-onderzoeker Hans van Noort.

Door het eiwit met een injectiespuit in de bloedbaan te brengen, kan de blokkade die het afweersysteem van MS-patiënten opwerpt mogelijk worden opgeheven.

Van Noort: "Het heeft eigenlijk een werking als die van een vaccinatie bij een virus, maar dan omgekeerd. Dan wordt juist een virus ingebracht om het afweersysteem te activeren."

"Wij dienen het eiwit toe om de weerstand op te heffen. De gebleken brede bescherming zou ook van belang kunnen zijn bij andere hersenaandoeningen."

Commentaar IOCOB

Zelfs mocht de stof uiteindelijk toch werken, dan duurt het minstens 6-8 jaar voordat de stof op de markt zal verschijnen!

Berichten

 1. emma schreef:

  Ik vind dit een beetje negatief! Hoe weten jullie nou dat dit middel niks is? Leg mij dat dan uit. Ik kan niet tegen mensen die altijd zo negatief zijn. Ik weet ook dat je nuchter moet wezen, maar de wetenschap gaat wel door! Volgens mij zijn alle medicijnen die we nu gebruiken ook op dieren getest. En die helpen ook!

 2. emma schreef:

  Ik snap u ook wel, maar toch heb ik er wel vertrouwen in dat er met de komende jaren een geneesmiddel op de markt komt en dat geldt ook voor enkele andere ziektes. Ik heb toevallig ook nog een interview met Hans van Noort gehoord op de radio en bovendien las ik het bericht op verschillende betrouwbare sites. En ook heb ik gelezen dat het TNO bedrijf een erg goed onderzoeksbedrijf is en behoort tot een van de beste ter wereld. Ze zullen daarom niet zomaar zo`n bericht vrijgeven. Als het middel echt niks zou wezen, dan geven ze zichzelf wel wat een slechte naam.

 3. IOCOB schreef:

  Goede vraag, het is niet negatief maar realistisch.
  In de geneesmiddelen ontwikkeling bereikt maar een van de 10 middelen die in proefdieren getest is en OK bevonden wordt, uiteindelijk de patient. En bij lastige indicaties waar we de oorzaak niet precies van begrijpen 1 op de 20. Daar is MS een voorbeeld van, netzoals het herseninfarct.. Dus de kans dat dat ooit wat wordt is erg klein, maar nu al vragen de patienten er naar, n.a.v. zo’n kranten bericht. Dus we willen alleen laten weten dat de kans 5% is dat het wat wordt, en dat het minstens 8 jaar duurt voordat het beschikbaar komt, als het de andere fases passeert…

 4. IOCOB schreef:

  In de MenSen van Augustus 2007 staat een stuk over dit middel dat boeiend is. Het is een veelbelovend middel, maar het verkeert nog in de fase van het proefdieronderzoek. En het muizenmodel dat daar gebruikt wordt is niet representatief voor MS, maar meer voor acute encefalitis..En dat is MS echt niet. Een geschikt diermodel voor MS is er nog niet, helaas. En TNO doet verder goed werk, het enige punt dat IOCOB wil aangeven is, dat veel patienten blij worden van dergelijke berichten, terwijl de kans dat alphaB-crystalline ooit op de markt komt uitermate klein is.

 5. F.V. Witvliet schreef:

  Geneesmiddelen moeten geregistreerd worden volgens heel strenge regels. En dat is maar goed ook. Het uitvoeren van testen duurt zo’n 10 jaar. Daar is niets aan te doen. Maar patienten kunnen zich aanmelden deel te nemen aan deel proeven. Ik heb begrepen dat er al een proef loopt in Nijmegen. Even geduld dus!

 6. F.V. Witvliet schreef:

  Geneesmiddelen moeten geregistreerd worden volgens heel strenge regels. En dat is maar goed ook. Het uitvoeren van testen duurt zo’n 10 jaar. Daar is niets aan te doen. Maar patienten kunnen zich aanmelden deel te nemen aan deel proeven. Ik heb begrepen dat er al een proef loopt in Nijmegen. Even geduld dus!

 7. Jolanda schreef:

  En is er nu inmiddels al meer bekend ?

 8. Deb schreef:

  We zijn 8 jaar verder, is het middel goed gekeurd? Wordt het uitgebracht???

  1. administrator schreef:

   wat dacht je…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.