Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Lage rugpijn en acupunctuur

Lage rugpijn en acupunctuur

In het BMJ (British Medical Journal) van september 2006 staan de resultaten van een studie bij 241 volwassenen met chronische lage rugpijn, waaruit blijkt dat acupunctuur kostenbesparend kan werken bij deze klacht. Eerder was al bekend dat acupunctuur ook effectief en veilig is bij lage rugpijn. Acupunctuur is dus een interessante techniek om in te zetten bij lage rugpijn.

In totaal werden 160 patienten met acupunctuur behandeld en de overige patienten werden gerandomiseerd naar een standaard behandeling.[1]

De calculaties van de gebruikte medische kosten in beide groepen gaf duidelijk en significant aan dat acupunctuur kosteneffectief is bij deze klacht. Eerder bleek al uit ander onderzoek dat acupunctuur effectief is bij lage rugpijn.

Bron

A randomised controlled trial of acupuncture care for persistent low back pain: cost effectiveness analysis

Referentie

[1] Ratcliffe J, Thomas KJ, MacPherson H, Brazier J. | A randomised controlled trial of acupuncture care for persistent low back pain: cost effectiveness analysis. | BMJ. | 2006 Sep 23;333(7569):626. Epub 2006 Sep 15.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.