Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Yoga > Yoga bij prostatisme, blaasontsteking en andere urologische stoornissen

Yoga bij prostatisme, blaasontsteking en andere urologische stoornissen

Yoga wordt in een urologisch tijdschrift genoemd als een belangrijke ondersteuning bij een veelheid van urologische aandoeningen, zoals prostatisme, bijbalontsteking, vulvodynia, en chronische blaasontstekingen, om de fysiologie van het herstel te ondersteunen.

Bij urologische aandoeningen van chronische aard, zoals interstitiele cystitis, vulvodynia, chronic orchitis, prostatodynia, chronische epididymitis en incontinentie klachten worden de klachten verergerd door een slechte conditie van de spieren en ligamenten in de onderrug en het bekken. Vooral de bekkenbodem is vaak mee aangedaan, en er heerst daar of een te hoge spanning, ef een te lage spanning. Omdat de bekkenbodem niet geisoleerd werkt, maar samen functioneert met allerlei structuren in de lage rug, de ligamenten, de gewrichten e.d. kan yoga helpen om de balans tussen al die structuren te bevorderen, zoals bijvoorbeeld de functie van het iliosacrale gewricht, de pubisaanhechtingen e.d

De auteurs bespreken een Yoga programma dat bij deze urologische condities goede ondersteuning kan bieden aan het verdere herstel. We citeren:

  • Warm-up exercises Resting pose, lying on back;  Neck rolls, lying on back
  • Ankle circles, lying on back, leg extended upwards; Side-to-side back rocks
  • Cat pose; Cat-cow pose; Shoulder circles
  • Main exercises 
  • Cool down exercises Resting pose, lying .at on back
  • Resting pose, lying on back with lower legs resting on chair
  • Deep breathing exercises Basic deep breathing, lying .at on back
  • Alternate nostril breath, sitting

De centrale oefeningen zijn dan o.a. bij de hypotonie van de bekkenbodem, stress incontinentie en cystocele, rectocele van de blaas: uitvoeren van de kikkerhouding met kegeloefeningen erbij.  

Ondanks dat er geen duidelijk onderzoek gedaan is, sluit dit artikel goed aan bij de veelheid van medische aandoeningen waarbij bepaalde yoga oefeningen zinvol kunnen zijn ter ondersteuning van het herstel.

Literatuur

Emmey Ripoll en Dawn Mahowald. Hatha Yoga therapy management of urologic disorders. World J Urol (2002) 20: 306–309 

Ripoll E, Mahowald D (2003) Cystitis – a time to heal with yoga and acupressure: an eight week exercise program with special information on interstitial cystitis & urethral syndrome. 1st Books Library, Bloomington, IN, USA, www.1stlibrary.com.

Birkel DA, Edgren L (2000) Hatha Yoga: improved vital capacity of college students. Altern Ther Health Med 6:53–63

Tran MD, Holly RG, Lashbrook J, Amsterdam EA (2001) E.ects of hatha yoga practice on the health-related aspects of physical .tness. Department of Exercise Science, University of California at Davis, Davis, CA 95616. Prev Cardiol. 4:165–170

Schell FJ, Allolio B, Schonecke OW (1994) Physiological and psychological.effects of hatha yoga exercise in healthy women. Int J Psychosom 41:46–52

Ray US, Sinha B, Tomer OS, Pathak A, Dasgupta T, Selvamurthy W (2002) Aerobic capacity & perceived exertion after practice of Hatha yogic exercises. Exercise Physiology Laboratory, Defense Institute of Physiology & Allied Sciences, Lucknow Road, Timarpur, Delhi 110054, India. Indian J Med Res 114:215–221

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.