Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Complementaire behandeling voor migraine

Complementaire behandeling voor migraine

Mocht de reguliere therapie niet voldoende effectief zijn, dan zijn er verschillende behandelingen in de complementaire zorg, die mogelijk effectief kunnen zijn. Met acupunctuur zijn goede resultaten geboekt.

Verder is er onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende supplementen en kruiden. Een review geeft een mooi overzicht van de supplementen en kruiden die onderzocht zijn ter preventie van migraineaanvallen naast de reguliere medicatie.[1] Echter is de bewijsvoering voor deze behandelingen veel minder duidelijk. Het voedingssupplement Q10 is in een kleine studie onderzocht en lijkt effect te kunnen hebben bij het gebruik van 3 maal daags 100 mg. [2][3]

Groot Hoefblad is onderzocht als preventief middel in een paar placebogecontroleerde studies. Uit deze studies bleek dat 50 tot 75 mg per dag veilig is en een positief effect heeft op de hoeveelheid aanvallen ten opzichte van de placebo. [4][5] Ook bij kinderen en adolescenten zijn er aanwijzingen dat Groot Hoefblad als profylaxe zou kunnen werken en dan bi een dosering van 50 en 150 mg per dag. [6] Bij de kinder- en adolescentengroep moeten echter nog placebogecontroleerde studies uitgevoerd worden.

Referentie

[1] Modi S, Lowder DM. | Medications for migraine prophylaxis. | Am Fam Physician. | 2006 Jan 1:73(1):72-8.

[2] Sándor PS, Di Clemente L, Coppola G, Saenger U, Fumal A, Magis D, Seidel L, Agosti RM, Schoenen J. | Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized controlled trial. | Neurology. | 2005 Feb 22;64(4):713-5.

[3] Rozen TD, Oshinsky ML, Gebeline CA, Bradley KC, Young WB, Shechter AL, Silberstein SD. | Open label trial of coenzyme Q10 as a migraine preventive. | Cephalalgia. | 2002 Mar;22(2):137-41.

[4] Lipton RB, Göbel H, Einhäupl KM, Wilks K, Mauskop A. | Petasites hybridus root (butterbur) is an effective preventive treatment for migraine. | Neurology. | 2004 Dec 28;63(12):2240-4.

[5] Grossmann M, Schmidramsl H. | An extract of Petasites hybridus is effective in the prophylaxis of migraine. | Int J Clin Pharmacol Ther. | 2000 Sep;38(9):430-5.

[6] Pothmann R, Danesch U. | Migraine prevention in children and adolescents: results of an open study with a special butterbur root extract. | Headache. | 2005 Mar;45(3):196-203.

Berichten

  1. Willem Visser schreef:

    Op mijn blog heb ik een artikel geschreven over migraine en craniosacraal therapie. Craniosacraal therapie is potentieel een heel effectieve behandeling bij migraine. Lees hier waarom: http://energyisflowing.nl/blog/2015/05/20/migraine-en-cranio-sacraal-therapie/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.