Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Vermoeidheid > Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheid komt in onze maatschappij veel voor. De reden hiervoor is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is, dat je vermoeidheid en moeheid als serieuze tekenen van het lichaam moet opvatten en dat het belangrijk is om zelf een actieve houding aan te nemen in het zoeken naar een optimale behandeling. Veel eigen initiatief, weer proberen in de goede flow te komen, goede voeding en regelmatig sporten zijn belangrijke elementen die kunnen helpen. Maar de weg van chronische vermoeidheid naar vitaliteit is een lange weg!

We geven hier de visie weer van het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid van het Nijmeegse Universitaire Ziekenhuis, de Radboudkliniek:

Moeheid is een klacht die zeer veel voorkomt. Iedereen is wel eens moe. Moeheid is zelfs voor de meesten van ons een dagelijkse ervaring. De volgende morgen of na rust is het gewoonlijk weer over. Bij sommige mensen blijft de vermoeidheid langere tijd aanwezig. Toch spreken we dan nog niet van chronische vermoeidheid. Bekend is dat zeker bij 80% van de mensen de ernstige vermoeidheid binnen enkele weken tot enkele maanden weer overgaat. Chronische vermoeidheid als klacht komt ook zeer vaak voor bij mensen met chronische ziekten. Chronische vermoeidheid kan bijvoorbeeld voorkomen bij patiënten met spierziekten, patiënten met chronische alvleesklierontsteking, patiënten met multipele sclerose, patiënten met hartziekten of patiënten met een te traag werkende schildklier. Chronische vermoeidheid komt ook regelmatig voor na een ernstige ziekte, bijvoorbeeld na een beroerte (herseninfarct, hersenbloeding), of soms nog lang na behandeling van kanker.

Bij een klein deel (minder dan 20%) kunnen de vermoeidheidsklachten langer dan zes maanden aanhouden. In dat geval kan sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). CVS is niet meer dan een naam voor ernstige vermoeidheidsklachten die niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. (zie boven)

Er is sprake van het chronisch vermoeidheidssyndroom als:

 • er ernstige aanhoudende of telkens terugkerende vermoeidheidsklachten aanwezig zijn die niet aanzienlijk verbeteren door rust en niet het gevolg zijn van voortdurende inspanning,
 • de vermoeidheid heeft geleid tot forse afname van vroegere niveaus van beroepsmatig, sociaal en/of persoonlijk functioneren,
 • voor deze klachten geen lichamelijk verklaring te vinden is,
 • de klachten tenminste zes maanden bestaan

Chronische vermoeidheid kan gezien worden als een signaal van het lijf dat er iets mis is. Om weer op het juiste spoor te komen zijn er veel invalshoeken, goed dieet, begeleid sporten, positieve levensinstelling, coaching en counseling en vele complementaire behandelvormen, zoals acupunctuur, natuurgeneeswijze* en supplementen. Maar heel belangrijk is dat men zich realiseert dat pilletjes en dieeten niet de uiteindelijke oplossing leveren, dat men zelf serieus naar het eigen leefpatroon moet leren kijken en dat patroon moet optimaliseren. Verklaringen vanuit candida infecties of hypoglycemie zijn puur hypothetisch.

Sites

Berichten

 1. Tineke Peeters schreef:

  Het spijt me dit te moeten zeggen, want IOCOB lijkt me een zeer goed en integer initiatief, maar als u bij ME alleen het Nijmeegse centrum als kennis aangeeft, wordt uw site wat mij betreft onmiddelijk zeer veel ongeloofwaardiger.

  Op de site http://esme-eu.com/ kunt u veel informatie vinden over allerlei onderzoek. Dat CGT mensen helpt om met deze ernstige ziekte om te gaan, in een situatie waarin je van de meeste medici geen enkele ondersteuning krijgt, is onmiskenbaar waar. CGT aanduiden als een therapie waardoor je van ME zou kunnen herstellen is onmiskenbaar niet waar!

  Ter verduidelijking: ik heb reeds 20 jaar ME, en ben al meer dan 25 jaar bezig met meditatie, waardoor ik CGT goed kan duiden – denk ik zelf tenminste

 2. Tineke Peeters schreef:

  Het spijt me dit te moeten zeggen, want IOCOB lijkt me een zeer goed en integer initiatief, maar als u bij ME alleen het Nijmeegse centrum als kennis aangeeft, wordt uw site wat mij betreft onmiddelijk zeer veel ongeloofwaardiger.

  Op de site http://esme-eu.com/ kunt u veel informatie vinden over allerlei onderzoek. Dat CGT mensen helpt om met deze ernstige ziekte om te gaan, in een situatie waarin je van de meeste medici geen enkele ondersteuning krijgt, is onmiskenbaar waar. CGT aanduiden als een therapie waardoor je van ME zou kunnen herstellen is onmiskenbaar niet waar!

  Ter verduidelijking: ik heb reeds 20 jaar ME, en ben al meer dan 25 jaar bezig met meditatie, waardoor ik CGT goed kan duiden – denk ik zelf tenminste

 3. Frank Twisk schreef:

  Gaarne wil ik U erop wijzen dat CVS (beter nog ME) iets heel anders is dan “chronische vermoeidheid”.

  Hét kenmerk van ME(CVS) is verergering van de klachten door een kleine inspanning.

  Er zijn talloze studies die organische afwijkingen aantonen en verklaren waarom de klachten toenemen door fysieke of mentale inspanning.

  Dat betekent ook dat “begeleid sporten” en “revalidatietherapieen”, zoals gepropageerd door het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid, de “gezondheidssituatie” van veel patiënten doet verslechteren (Twisk/Maes, 2009, in press).

  Gezien de aard van de ziekte zou de behandeling zich met name moeten richten op het afweersysteem, infekties, de darmdysbiose en oxidatieve/nitrosatieve stress.

  Met vriendelijke groeten,

  Frank Twisk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.