Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques zijn een serie interventies die de laatste 25 jaar ontwikkeld zijn vanuit de meridiaan theorie om psychologische problemen zoals angsten en fobieen te behandelen. In principe berust de behandeling op het uitspreken van een zogenaamde affirmatieve zin, gevolgd door het bekloppen van een serie acupunctuurpunten.

Een voorbeeld van een dergelijke affirmatie is: "ondanks dat ik angst heb voor hoge plekken, houd ik van mezelf en accepteer ik mezelf volledig."

In 2003 werd deze techniek getoetst in een diermodel voor angst, en de resultaten waren boeiend, bij dieren werkte het bekloppen van meridiaanpunten duidelijk stressverminderend. Veel klinische studies die de veiligheid en de effectiviteit van deze techniek evalueren zijn echter niet bekend.

Bronnen

Wat is EFT en hoe werkt het?

Wells S, Polglase K, Andrews HB, Carrington P, Baker AH. Evaluation of a meridian-based intervention, Emotional Freedom Techniques (EFT), for reducing specific phobias of small animals. J Clin Psychol. 2003 Sep;59(9):943-66.

Swingle, P., Pulos, L., & Swingle, M. (May, 2000).  Effects of a meridian-based therapy, EFT, on symptoms of PTSD in auto accident victims.  Paper presented at the annual meeting of the Association for Comprehensive Energy Psychology, Las Vegas, NV.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.