Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > Somatic experiencing

Somatic experiencing

Somatic experiencing is een techniek die ontwikkeld is door de Amerikaanse auteur Peter Levine voor de behandeling van post traumatische stressaandoeningen (PTSD) en andere trauma gerelateerde emotionele stoornissen.

 Peter Levine beschreef zijn methode in het  boek ‘Waking the Tiger,  healing trauma.’

We laten de auteur zelf aan het woord:

Trauma creates an internal straitjacket, stifling the unfolding of being and halting forward movement. It is as though life itself becomes frozen in time… Healing trauma requires having a ‘felt sense’. It cannot be effectively dealt with through verbal or emotional expression alone… Bodily sensing is what allows the fixated moment to … open to flow and transformation.’

Verder merkt hij over zijn therapie op dat:

the same immense energies that create the symptoms of trauma, when properly engaged and mobilized, can transform the trauma and propel us into new heights of healing, mastery and even wisdom.’

Bij deze benadering wordt de patient uitgenodigd om het lichaam zelf te sensen, Levine spreekt van  ‘ somatic experiencing’, lichamelijke gewaarwordingen. Levine baseerde zijn werk o.a. op observaties hoe verschillende traumata bij dieren verwerkt worden. Zijn methode maakt de weg vrij om ‘vastzittende traumatische ervaringen’  uit het zenuwstelsel te verwijderen. Volgens therapeuten die deze nieuwe benadering volgen is het een vrij uitzonderlijk effectieve methode.

Bron

Foundation for Human Enrichment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.