Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Tibetan pulsing

Tibetan pulsing

Tibtetaans pulsen is een techniek waarbij de therapeut op verschillende wijzen druk uitoefend op het lichaam. Een van de meest intense vormen is die waarbij de borstkas van de client zit, met de benen naast zijn/haar borstkas, en de ademhalingsfrequentie van de client overneemt. Deze bijzondere vorm van lichaamswerk is ontwikkeld In India, in de ashram van Osho.

Deze frequentie wordt dan langzaam in intensiteit en frequentie opgevoerd, zodat een soort geforceerde hyperventilatie ontstaat. Het is een intensieve techniek, en de client dient zich volledig over te geven aan het ritme dat de therapeut aangeeft. Elke weerstand die de client geeft tegen dit ritme verstoort het proces. Vandaar dat deze techniek niet makkelijk inzetbaar is. Volgens de therapeuten van Tibetaans pulsen is de techniek eigenlijk alleen inzetbaar bij mensen die ervaring hebben met lichaamswerk of ademwerk.

Naast deze opgelegde hyperventilatie heeft Tibetaans pulsen nog een tweede component, die ontwikkeld is om emotionele problemen te benaderen. Hierbij wordt het inwendige van de mond en keelholte door de therapeut gemasseerd. Ook dit is een zeer intense vorm van lichaamswerk.

Het Tibetaans pulsen is in India ontwikkeld en volgens sommige zegslieden liggen de wortels van de techniek in Tibet. Maar het is de vraag of de Tibetanen ooit van deze techniek gehoord hebben.

Onder de noemer van tibetaans pulsen worden ook andere soorten lichaamswerk beschreven, en dit veld is duidelijk in ontwikkeling.

Beoordeling

Het is niet mogelijk om dit soort specifieke vormen van lichaamswerk met een stoplicht te karakteriseren, de individuele klient zal zelf kunnen ervaren wat het doet.

Berichten

 1. Kareem schreef:

  Hallo,
  met verbazing heb ik uw uitleg over wat volgens u Tibetan Pulsing is gelezen.Ik wil een ieder die wilt weten wat Tibetan Pulsing werkelijk is doorverwijzen naar de website http://www.tibetan-pulsing.org
  Met vriendelijke groet,
  Kareem Kamperman

 2. IOCOB schreef:

  Dank je wel Kareem voor de aanvulling; zoals we gesteld hebben is dit veld in ontwikkeling, en net zoals neo-Reichiaans pulsen niet precies omschreven. Er zijn meerdere stromingen die het prefix Tibetaans gebruiken, en onder die noemer worden dus soms uiteenlopende interventies beschreven. Er rust geen trademark op de term, daarom de discrepanties…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.