Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Pijn wegdenken in MRI

Pijn wegdenken in MRI

Share |
In een experimentele opstelling is gebleken dat patiënten met pijn specifieke hersendelen die op de MRI afgebeeld worden, kunnen activeren, zodat chronische pijn vermindert.

Pijn wegdenken: nieuwe, experimentele biofeedback techniek

ROTTERDAM, 13 DEC 2005. Patiënten die al jaren last hebben van pijn, kunnen die pijn wegdenken. Als ze in een MRI-scanner liggen en ze zelf direct zien hoe het gesteld is met een hersengebied dat betrokken is bij pijnwaarneming, kunnen ze de activiteit in dat gebied beïnvloeden. Na enkele trainingssessies vermindert de pijn met ruim zestig procent.

Het onderzoek van hersenonderzoekers van de universiteiten van Stanford (Californië) en Cambridge is het eerste waarin de nieuwe MRI-techniek is uitgeprobeerd bij patiënten. Met slechts enkele seconden vertraging konden zij zien wat de activiteit is van een hersengebied. Het experiment werd gisteren gepubliceerd op de website van het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Het idee dat ziektes aangepakt kunnen worden door gedachtekracht, zogenaamde neurofeedback, bestaat al sinds de jaren zeventig. Bij die therapieën zien patiënten (met bijvoorbeeld migraine of ADHD) hun algemene hersenactiviteit via een hersenfilmpje (EEG), zodat ze die activiteit kunnen beïnvloeden. Aan het nut ervan wordt getwijfeld; onderzoekers vinden de kwaliteit van de studies vaak onvoldoende.

De PNAS-studie was zodanig opgezet dat de vermindering van de pijn direct in verband kon worden gebracht met het waarnemen van de eigen hersenactiviteit. Bij proefpersonen die andermans hersenactiviteit kregen voorgeschoteld, werkte de techniek niet. Ook het tonen van een ander hersengebied in de eigen hersenen, dat niet met pijn te maken had, was zinloos. De patiënten hadden allen al minstens drieënhalf jaar last van pijn.

Het hersengebied dat de patiënten te zien kregen, de ‘rostrale anteriore cingulate cortex’, is eerder in verband gebracht met het placebo-effect. Met de MRI-techniek kunnen patiënten dat effect mogelijk trainen, menen de hersenonderzoekers.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.