Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Astma > Buteyko methode bij astma

Buteyko methode bij astma

Konstantin Pavlovich Buteyko werd op 27 januari 1923 geboren in Rusland. Na de oorlog begon hij in 1946 met de studie geneeskunde in Moskou. Zijn hypothese is dat bij astma en andere chronische aandoeningen (CARA) een bepaalde vorm van langzaam ademen aangeleerd kan worden.

Door die aangepaste ademhaling zouden astma patiënten toe kunnen met minder medicijnen. Deze hypothese staat uitgebreid besproken op de site van Buteyko. Er is niet veel wetenschappelijk bewijs dat dit echt zo is. Er zijn enkele studies die wel aangeven dat de methode veelbelovend kan zijn.

Er zijn echter ook wetenschappers die deze methode een pseudowetenschap noemen.

In een klinische studie uit 2008 was de conclusie:

Future studies are needed to clarify whether BBT train ing actually does result in an improved breathing pattern and whether this improved breathing pattern is a mechanism of symptom improvement in asthma.  (THE JOURNAL OF ALTERNATIVE AND COMPLEMENTARY MEDICINE Volume 14, Number 2, 2008, pp. 115–123)

Beoordeling

Er is wel theoretisch wat te zeggen voor de benadering van de Buteyko methode, maar er is nog niet eenduidig aangetoond dat de methode werkelijk waarde heeft voor de partiënt. Daarom beoordeelt IOCOB deze ademhalingsvorm meteen oranje stoplicht. Er zijn eigenlijk geen goede studies.

Sites

Literatuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.