Autogene training
Autogene training is een soort zelfhypnose, door Duitse neurowetenschappers, Brodmann en Oskar Vogt, zeer vooraanstaande neurologen, ontwikkeld. De Berlijnse psychiater Schulz ontwikkelde in het begin van de twintigste eeuw deze benadering verder om stress te verminderen.Schulz fundeerde de methode op oosterse stromingen, zoals Yoga en Zen. Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de effecten van autogene training, o.a. bij angst, astma, migraine en chronische pijnsyndromen. Uit onderzoek bleek dat deze vorm van zelfhypnose voor patiënten met kanker lijkt zinvol kan zijn. In een ander onderzoek werd de waarde van autogene training bij multipele sclerose bekeken. Angsten die optreden bij patienten die een hartoperatie ondergaan, kunnen ook verminderen. Ook chronische hoofdpijn kan met autogene training behandeld worden; dit leidt dan tot duidelijke afname van de hoofdpijn en de ingenomen pijnstillers.
Op basis van de litaratuur en een meta-analyse lijkt autogene traning vooral geschikt voor:
- hoofdpijn
- stress
- angsten
- astma
- ziekte van Raynaud
- hoge bloeddruk
- depressieve syndromen
Autogene training wordt ook wel gezien als een vorm van biofeedback.
Beoordeling
Autogene training is een soort algehele ontspanningstherapie, en er zijn veel aanwijzingen dat dit zinvol is en veilig. Er zijn een aantal indicaties waarbij autogene training ingezet kan worden. In die zin een groen stoplicht.
Sites
- Autogene training en hypnose
- A pilot randomized trial assessing the effects of autogenic training in early stage cancer patients in relation to psychological status and immune system responses.
Literatuur
Dr. Gisela Eberlein: Gezond door autogene training. Uitg. Ankh Hermes, 1982. ISBN 90-202-4838-3