Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Apitherapie

Apitherapie is een benadering die aandacht vraagt voor de gezondheidsbevorderende aspecten van producten van bijen: zowel honing, pollen (stuifmeel), propolis, bijenwas, koninginnegelei als het bijengif zelf.

Apitherapie wordt gedefinieerd als:

’the Art and Science of Treatment and Holistic Healing through the honeybee and her products for the benefit of Mankind and all the Animal Kingdom.’

Propolis

Propolis is de kleverige substantie die de bijen gebruiken om de korf of kast te dichten en zo de korf te beschermen tegen invloeden van buiten. Het belangrijkste enkelvoudige ingrediënt van Propolis (iets meer dan de helft) is hars, gewonnen uit planten en bomen (voornamelijk de populier). De andere helft bestaat uit was (30%), etherische oliën (10%) en pollen (5%).

Propolis heeft antimicrobiële kenmerken en werkt bijvoorbeeld bij ontstoken tandvlees (peridontitis) net zoals het middel chloorhexidine. Propolis heeft ook immuunstimulerende effecten en remt oxidatieve stress bijvoorbeeld in diermodellen voor een beroerte.

Honing wordt in bepaalde verbanden gebruikt bij moeilijk te genezen wonden en levert daar een positieve bijdrage. Honing heeft ook een gunstig effect op bloedvetten, zoals cholesterol in vergelijking met gewone suiker.

Koninginnegelei bevat heel veel interessante bestanddelen, maar er is alleen onderzoek gedaan naar de waarde ervan bij postmenopauzale klachten.

Apitherapie, of bijensteektherapie bij MS

Bijengif is een erg interessante stof, die momenteel getest wordt op effectiviteit en veiligheid bij MS. De relatie tussen bijensteken en MS is al gelegd in 1967! In een recent diermodel lijkt bijengif werkzaam te zijn bij artritis. Bijengif heeft antiontstekings- en pijnstillende werking.  

Beoordeling

In een recent onderzoek dat in Groningen werd uitgevoerd bleek echter dat Apitherapie bij MS niet werkt!  De toepassing van apitherapie bij MS krijgt daarom een rood stoplicht van IOCOB.

 

Berichten

 1. Melanievdv schreef:

  Helaas kwam het onderzoek in Groningen erg sterk met een verkeerde conclusie in het nieuws. En baseert IEDEREEN daar zijn mening op (zelfs artsen, allemaal onder invloed van de farmaceuten…). Dat dit onderzoek zo sterk negatief in het nieuws kwam, komt door de farmaceuten, want die zien natuurlijk niks in apitherapy (omdat ze er helemaal niks aan kunnen verdienen, bijen zijn immers gratis)

  Over de conclusie van dat onderzoek wil ik het volgende zeggen:
  dat onderzoek duurde een half jaar en na een half jaar is onterecht de conclusie getrokken dat het niet werkt bij MS. Want het werkt namelijk pas een jaar. Men had in Groningen dus de conclusie kunnen trekken ‘Apitherapie werkt niet bij MS indien het een half jaar wordt gebruikt’ .

  Ook was het laatst nog op SBS6 dat apitherapie werkt bij MS! In het programma ‘de 25 meest spraakmakende dieren’ werd het vermeld.

  En er is een kliniek in Rusland waar ze al 15 jaar onderzoek doen. Hun website is
  http://www.api-centre.ru/clinical/index_e.html

  Daarnaast ken ik zelf een aantal mensen (waaronder ik zelf) waarbij het werkt!!!

  Neem ook eens een kijkje op http://groups.msn.com/bijensteektherapie/berichten.msnw

  Daar staat heel veel informatie op!

 2. josien schreef:

  Naast honing, pollen (stuifmeel), propolis, bijenwas, koninginnegelei en bijengif, zijn er nog 4 andere producten die onder apitherapie vallen, te weten: bijenbrood, darrenbroed, bijenvolklucht en hele bijen.

  er is uitgebreide informatie die op wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd over alle 10 de apitherapeutische producten. Wellicht is dit interessant voor de bezoekers van deze site!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.