Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Alexander therapie bij pijn

Alexander therapie bij pijn

Alexander ontwikkelde zijn techniek, omdat hij zelf aan een ernstige en chronische vorm van heesheid leed. Hij observeerde zichzelf gedurende een langere tijd en merkte dat wanneer hij begon te spreken, zijn nek en rug aanspande. Vandaar dat Alexander therapie soms ook ingezet wordt bij chronische pijnen van het bewegingsapparaat (rug, schouders, nek).

Ook wierp hij zijn hoofd terug in de richting van de rug. Hij beschreef dit als een patroon van chronisch foutief gebruik van spiergroepen. Door dit idee verder uit te werken ontwikkelde hij de therapie, die gebaseerd is op het beter leren voelen wat het eigen lichaam doet. Zo kan de spanning verminderd worden.Alexandertherapie is dus een vorm van houdingstherapie.

Alexandertherapie is ontwikkeld in Australië door F. Matthias Alexander (1869-1955). Hiernaast lopend op het strand.

AlexanderDe Alexandertechniek wordt o.a. toegepast bij angsten, depressies, stress-gerelateerde aandoeningen en rugklachten. Het idee bij de eerst genoemde indicaties is dat er bij angsten, depressies en stress een hoge spierspanning bestaat, en daardoor een foute houding en dat via correctie hiervan de stress ook vermindert.

Beoordeling

De waarde van deze techniek zal men zelf moeten onderzoeken, deze vorm krijgt een groenoranje stoplicht van IOCOB bij chronische pijn samenhangend met het bewegingsapparaat, maar onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier is moeilijk.

Sites

Literatuur en informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.