Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupunctuur even goed als regulier bij jeuk en eczeem

Acupunctuur even goed als regulier bij jeuk en eczeem

Bij zogenaamde atopische dermatitis, een soort jeukend huideczeem, worden patienten vaak gek van de jeuk. Dan krijgen ze van de huidarts ant-jeuktabletjes, zogenaamde antihistaminica. Daar kun je dan weer behoorlijk suf van worden.

In een studie uit 2012 blijkt dat acupunctuur minstens even goed werkt als de reguliere tabletten, en beter dan placebo of namaak-acupunctuur (gewoon maar ergens lukraak prikken). Een belangrijk onderzoek waar maar weer uit blijkt hoe waardevol de eeuwenoude acupunctuur is...

De conclusie was: 

Both verum acupuncture and cetirizine significantly reduced type I hypersensitivity itch in patients with atopical dermatitis, compared with both placebo and no intervention. Timing of acupuncture application was important, as verum acupuncture had the most significant effect on itch, potentially because of counter-irritation and/or distraction.

Itch reduction following cetirizine coincided with reduced attention.
[1]

Referentie

[1] Pfab F, Kirchner MT, Huss-Marp J, Schuster T, Schalock PC, Fuqin J, Athanasiadis GI, Behrendt H, Ring J, Darsow U, Napadow V. | Acupuncture compared with oral antihistamine for type I hypersensitivity itch and skin response in adults with atopic dermatitis: a patient- and examiner-blinded, randomized, placebo-controlled, crossover trial. | Allergy. | 2012 Apr;67(4):566-73. doi: 10.1111/j.1398-9995.2012.02789.x. Epub 2012 Feb 8.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.