Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Bevallen met acupunctuur

Bevallen met acupunctuur

Bevallen is vaak erg pijnlijk. Nu blijkt uit een grote meta-analyse dat acupunctuur en acupressuur de pijn bij de bevalling duidelijk kunnen verminderen. Ook de hoeveelheid pijnmedicatie kan verminderd worden met deze technieken. En "last but not least": de patienten waren ook meer tevreden met de pijnverlichting.

In een Cochrane analyse van 13 goed opgezette studies (9 acupunctuur en 4 acupressuur) waren in totaal 1986 vrouwen geincludeerd.[1] In een studie bleek dat acupunctuur duidelijk een betere pijnstilling en tevredenheid bewerkstelligde dan een placebobehandeling. Uit een andere studie bleek dat er duidelijk minder pijnstillende medicatie nodig was. Ook waren er meer natuurlijke bevallingen in de acupunctuurgroepen dan in de controlegroepen.

De conclusie van de analyse luidt:

Acupuncture and acupressure may have a role with reducing pain, increasing satisfaction with pain management and reduced use of pharmacological management. However, there is a need for further research.  

Natuurlijk wordt in dit soort stringente meta-analyses altijd een slag om de arm gehouden, dat er meer onderzoek gedaan moet worden. Maar weer een positieve acupunctuurmeta-analyse, zou toch eens kunnen doordringen in de ziekenhuizen in Nederland. Want als er minder pijnmedicatie nodig is en de patienten zijn meer tevreden en meer bevalllingen vinden plaats op een natuurlijke wijze, dan zou deze interventie voorrang moeten krijgen in het wetenschappelijk onderzoek bij bevallingen.

Referentie

[1] Smith CA, Collins CT, Crowther CA, Levett KM. | Acupuncture or acupressure for pain management in labour. | Cochrane Database Syst Rev. | 2011 Jul 6;(7):CD009232. doi: 10.1002/14651858.CD009232.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.