Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Vitamine B2 bij migraine

Vitamine B2 bij migraine

Vitamine B2 (riboflavine), in een dosering van 400 mg per dag, blijkt te werken bij migraine-patienten als preventiemiddel.

In een dubbelblinde studie werden 55 patienten met migraine verdeeld over twee groepen gedurende 3 maanden: 400 mg vitamine B2 per dag en een placebogroep.[1] Na 3 maanden bleek dat de patienten die vitamine B2 hadden gebruikt significant minder migraine-aanvallen en minder hoofdpijndagen hadden. Het percentage patienten dat meer dan 50% verbetering ervoer, bleek te zijn 15% in de placebogroep en 59% in de vitamine B2-groep. De numbers needed to treat (de hoeveelheid patienten die behandeld moeten worden om 1 patient beter te maken) is 2,3  en dit is voor een therapie erg goed. Bijwerkingen waren mild: diarree. En vitamine B2 is goedkoop. Deze studie bevestigde eerdere resultaten van een open pilotstudie met 49 patienten,[2] en een andere open pilotstudie met 23 patienten.[3]

In een terugkijkende studie werden deze resultaten bevestigd.[4] In dit onderzoek werden 41 patienten onderzocht, die vitamine B2 gebruikten, 200 mg tot 400 mg per dag. Het bleek dat 68,4% van de patienten meer dan 50% vermindering ervoer in aanvallen en 21% meer dan 50% vermindering in de intensiteit van de migraine-aanvallen.

Ook is er een negatieve dubbelblinde studie naar de effecten van B2 bij migraine.[5] In deze studie met 48 patienten is gekozen om als placebo 25 mg vitamine B2 te geven, en in de actieve groep 400 mg B2, 300 mg magnesium en 100 mg boerenwormkruid. Na 3 maanden bleek dat in beide groepen ongeveer 40% van de patienten meer dan 50% verbetering ervoer. In deze studie is de vraag of 25 mg wel een goed placebo is.

Bij kinderen bleek de dosering van 200 mg per dag niet effectiever dan placebo.[6] In deze studie werden 48 kinderen verdeeld over de vitamine B2 groep en de placebogroep, gedurende 12 weken. In deze studie werd er een hoog placebo-effect gemeten. Dit grote placebo-effect en/of de lagere dosering in de andere studies zou(den) kunnen verklaren waarom er geen verschil gevonden kon worden.

Uit een studie naar de activiteit van de hersenen blijkt dat vitamine B2 in ieder geval anders werkt dan een beta-blokker, zoals propanolol.[7] De hersenen van migrainepatienten reageren meer op geluid. Beta-blokkers kunnen dit verminderen, en dit effect is gecorreleerd aan de klinische verbetering. In de vitamine B2-groep was dit effect niet te zien, hoewel ook bij de meeste patienten er duidelijk en klinische verbetering was. Een verminderd oxidatief metabolisme (het omzetten van glucose naar energie met zuurstof) lijkt een mogelijke oorzaak te zijn van migraine.[8][9] Voor dit proces is vitamine B2 nodig, als precursor.

Meer over vitamine B2 is hier te lezen.

Beoordeling

Aangezien 1 dubbelblinde studie, 3 pilotstudies en 1 retrospectieve studie positief zijn over het effect van vitamine B2 400 mg per dag bij migraine als profylacticum bij volwassenen, geen ernstige bijwerkingen zijn gerapporteerd, geeft IOCOB een groen-oranje verkeerslicht. Een goed opgezette volgende dubbelblind gerandomiseerde studie zal de resultaten echter moeten toetsen.  Bij kinderen lijkt 200 mg per dag echter niet te werken.

Referentie

[1] Schoenen J, Jacquy J, Lenaerts M. | Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial. | Neurology. | 1998 Feb;50(2):466-70.

[2] Schoenen J, Lenaerts M, Bastings E. | High-dose riboflavin as a prophylactic treatment of migraine: results of an open pilot study. | Cephalalgia. | 1994 Oct;14(5):328-9.

[3] Boehnke C, Reuter U, Flach U, Schuh-Hofer S, Einhupl KM, Arnold G. | High-dose riboflavin treatment is efficacious in migraine prophylaxis: an open study in a tertiary care centre. | Eur J Neurol. | 2004 Jul;11(7):475-7.

[4] Cond M, Posar A, Arbizzani A, Parmeggiani A. | Riboflavin prophylaxis in pediatric and adolescent migraine. | J Headache Pain. | 2009 Oct;10(5):361-5. doi: 10.1007/s10194-009-0142-2. Epub 2009 Aug 1.

[5] Maizels M, Blumenfeld A, Burchette R. | A combination of riboflavin, magnesium, and feverfew for migraine prophylaxis: a randomized trial. | Headache. | 2004 Oct;44(9):885-90.

[6] MacLennan SC, Wade FM, Forrest KM, Ratanayake PD, Fagan E, Antony J. | High-dose riboflavin for migraine prophylaxis in children: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. | J Child Neurol. | 2008 Nov;23(11):1300-4. doi: 10.1177/0883073808318053.

[7] Sndor PS, Afra J, Ambrosini A, Schoenen J. | Prophylactic treatment of migraine with beta-blockers and riboflavin: differential effects on the intensity dependence of auditory evoked cortical potentials. | Headache. | 2000 Jan;40(1):30-5.

[8] Watanabe H, Kuwabara T, Ohkubo M, Tsuji S, Yuasa T. | Elevation of cerebral lactate detected by localized 1H-magnetic resonance spectroscopy in migraine during the interictal period. | Neurology. | 1996 Oct;47(4):1093-5.

[9] Montagna P, Cortelli P, Monari L, Pierangeli G, Parchi P, Lodi R, Iotti S, Frassineti C, Zaniol P, Lugaresi E, et al. | 31P-magnetic resonance spectroscopy in migraine without aura. | Neurology. | 1994 Apr;44(4):666-9.

Berichten

 1. Miriam schreef:

  Mijn dochter is 14, is 1.58m lang en weegt 38 kg. Ze heeft sinds haar 7e abdominale migraine. Ik wilde de combinatie magnesium/b2 proberen om aanvallen te voorkomen, maar ik zit met de hoeveelheid mg. Geldt voor haar ook: 400 mg B2, 300 mg magnesium en 100 mg boerenwormkruid?

 2. sou schreef:

  Lijkt me wel sterk voor zo’n jong kind… Heb zelf dagelijks migraine aanvallen en sinds een week B2 voorgeschreven gekregen en moet zeggen dat het geen smakelijke pillen zijn 🙁

  1. Aquarium schreef:

   Aan Sou; heeft de B2 bij jou gewerkt?

 3. Martita schreef:

  Bij mij doet het inderdaad iets. De aura’s zijn minder heftig, soms zonder afasie en soms zonder de blinde vlekken. Ook duren de aura’s korter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.