Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Na meer dan 6000 studies: moderne herna-operatie en nietsdoen uiteindelijk even zinvol

Na meer dan 6000 studies: moderne herna-operatie en nietsdoen uiteindelijk even zinvol

Na meer dan 6000 studies weten we het eindelijk. Niets doen is even goed als opereren bij een rughernia. Dat heeft wat gekost...De titel van het artikel zegt eigenlijk al voldoende: People with lumbar disc herniation and associated radiculopathy benefit more from microdiscectomy than advice in the short term, although there is no difference in the long term. In het lijfblad van de Evidence Based Medicine een analyse van....het bestuderen van 6080 artikelen. Uit die massa bleken uiteindelijk 18 studies met in totaal 1671 patienten zinvol te zijn....(Evid Based Med 2010;15:139-140). Dat is eigenlijk niet eens zo heel veel. En dan nog even de laatste stap, alleen twee van die 18 studies bleken geschikt te zijn voor de meta-analyse. Begrijpt u nu waarom de beroemde EBM soms eigenlijk een soort farce is? Je moet dus 6080 artikelen bekijken om er uiteindelijk 2 goede van over te houden.....Ik bedoel maar, en dan maar roepen op diverse websites dat die acupunctuur-studie naar schouderpijn zo beroerd was...

Na meer dan 6000 artikelen eindelijk het licht: opereren en nietsdoen even goed… 

En omdat het goed is de bron zelf aan het woord te laten. doen we dat ook, en het is behoorlijk ontluisterend:

After screening 6080 articles, 18 trials (1671 patients) were included. Only two studies qualified for meta-analysis. These evaluated the effect of advice versus microdiscectomy, and found strong evidence in favour of surgery for improved pain and function in the short term, but also found strong evidence that there was no difference in long-term outcomes.  

Dus na meer dan 6000 studies blijkt dat wachten bij een hernia op den duur net zo goed is als een moderne kijkoperatie…..

Heren van de Tegenpartij, wilt u dit even op u laten inwerken, voordat u weer eens een studie op het gebied van complementaire geneeskunde voor rotte vis uitmaakt? 

En dan nog even de uitsmijter:

What is clear from this study is that while no single intervention provides significant improvement, a multi-modal approach including a combination of medication, therapy and injections is likely the best and most effective treatment. Studies have demonstrated that while surgery may provide faster relief of symptoms, particularly in those patients with more severe symptoms, operative and conservative treatments have similar long-term outcomes.

Kortom, alles wat gedaan wordt, wordt gedaan zonder duidelijk bewijs. Hehe, we mogen (het) doorprikken…!!!! Uiteindelijk blijft over wat ‘likely’ is, of, anders gezegd, wat dokters hun hele leven proberen te doen, behandelen vanuit de eigen optiek van wat zinvol lijkt te zijn….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.