Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Reishi paddenstoelen: uiteenlopende therapeutische eigenschappen

Reishi paddenstoelen: uiteenlopende therapeutische eigenschappen

sennin-reishi-024.jpg

 

 reishi-mushroom-image.gif

 

 

 

 

 

In China en Japan hebben reishi paddenstoelen in het medische circuit al langere tijd een belangrijke plaats in de immunotherapie (Fu Zheng) en kennen ze een brede toepassing bij aandoeningen, zoals een te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte en verschillende vormen van kanker. Ook in de wetenschappelijke literatuur steken de reishi paddenstoelen steeds meer hun kopjes op.

 

medrzec.jpg


Reishi als elixer van het eeuwige leven.

De taoïsten noemden het lingzhi of “herb of spiritual potency”. Eigenlijk waren zij de alchemisten van Azië. Voor de taoïsten was het de tao en voor de alchemisten uit het Westen de oerstof (prima materia). En op zoek naar het elixer van het eeuwige leven vonden de taoïsten die in de reishi paddenstoel. 

Reishi

Er zijn verschillende reishi paddenstoelen, maar de meest gebruikte is de Ganoderma Lucidum. Daarnaast zijn er ook nog de G. applanatum, de G. tsugae, G. oregonense, G. sinense en de G. neo-japonicum.
De paddenstoel is het vruchtlichaam van de schimmeldraden die onder de grond samen het mycelium vormen. In de hoed van de paddenstoel zitten in de onderste laag (hymenium) de sporen, voor de voortplanting. Kleur, vorm en grootte schijnen van invloed te zijn op de werkzaamheid en marktwaarde van reishi. Des te meer één van deze eigenschappen in de reishi vertegenwoordigd is, des te groter de kwaliteitslabel.

Werkzaamheid Reishi

Het is niet gek dat de taoïsten zoveel waarde toekenden aan reishi, want de lijst aan therapeutische eigenschappen is indrukwekkend. En vooral op anticarcinogeen gebied.[1]
De lijst hieronder is afgeleid uit het boek van de botanicus T. Willard: Reishi Mushroom, herb of spiritual potency and medical wonder. De overgenomen gegevens kunnen in de loop van de tijd wel verouderd zijn, maar geven een mooi beeld van wat reishi mogelijk in petto heeft. 

 Actief bestanddeel  Type bestanddeel  Werkzaamheid  Soort  Deel
 Cyclooctasulfaat
 Oleic zuur
 
 
 Onverz. vetz.
 Alkaloïden

 Inhibitie histamine
 (anti-allergie)
 Cardiotonisch 

 G. lucidum Mycelium
Vruchtlichaam 
   Glycoproteïnen  Immunostimulant &
 antitumoraal
 Alle Vruchtlichaam
 Uridine, uracil  Nucleoside  Neuromusculaire
 regeneratie
 G. capense Mycelium
 Adenosine  Nucleotide  Bloedstolling  G. lucidum Vruchtlichaam
   Polysaccharide      
 Ganoderan A,B,
 C
   Anti-hypoglycemie
 Cardiotonisch
 G. lucidum Vruchtlichaam
 GL-I-Bèta
 G-I-2a-Bèta,G-Z
   Immunostimulant &
 antitumoraal
 G. lucidum/
 applanatum
Vruchtl./mycelium
Vruchtlichaam
 FA,FI,FI-1a-Bèta    Immunostimulant &
 antitumoraal
 G. lucidum  Vruchtlichaam
   Triterpenen      
 Ganoderisch zuur        
 A,B,C-2,D

 R,S

   Inhibitie histamine
 (anti-allergie)
 Bescherming lever
 G. lucidum  Vruchtlichaam

 Mycelium

 B,D,F,H,K,S,Y
 Ganodermadiol
   Bloeddrukverlagend  G. lucidum  Vruchtlichaam

 Ganoderisch zuur
 MF,T-0
 B

   Cholesterolverlagend  G. lucidum  Mycelium
 Vruchtlichaam

 

 

Bestanddelen Reishi

Twee bestanddelen die uit de werkzaamheid van reishi in het oog springen, zijn de polysacchariden en de triterpenen. Het betreft polysacchariden met een hoog moleculair gewicht die immunomodulerende en antitumorale eigenschappen bezitten.[2]
Twee die hier een belangrijke plaats innemen zijn de G-I-2a-Bèta en GL-I-Bèta (G-I: Ganoderma Immunostimulant).

De triterpenen in reishi zijn verantwoordelijk voor de iets bittere smaak. Triterpenen komen ook in andere planten als bestanddeel veelvuldig voor en worden in de traditionele Chinese geneeskunde zeer gewaardeerd vanwege hun adaptogeen effect (zie Fu Zheng therapie). Planten die veelvuldig als bron hiervoor worden gebruikt zijn de Siberische gemberwortel Panax ginseng (Eleutherococcus senticosus) en Gotu kola (Centella asiatica). Behorende tot de triterpenen, bevat reishi ook sterolen van het lanosterol- en ergosteroltype. Structureel lijken deze sterolen sterk op steroïdhormonen die voorkomen in het menselijke lichaam. 

Net als iedere plant heeft ieder onderdeel van een paddenstoel zijn eigen specifieke bestanddelen en dus specifieke werkzaamheid. Recent onderzoek laat zien dat vooral bestanddelen uit de stam van het vruchtlichaam van G. lucidum, G. sinsense en G. tsugae een immunomodulerend en anticarcinogeen effect hebben.[3]
Ook tussen de paddenstoelen onderling kan hier verschil in zitten. Verder onderzoek is echter nog vereist om meer uitspraken te kunnen doen over de werkzaamheid van de verschillende onderdelen van reishi.[4] 

Gebruik Reishi

Reishi wordt al gelang de ernst van een aandoening in verschillende doseringen gebruikt. Voor gewoon dagelijks gebruik als voedingssupplement volstaat 3 tot 6 gram. Bij aandoeningen als hoge bloeddruk of kanker kan dit variëren van 9 gram tot 15 gram per dag. Omdat reishi in het Oosten als adaptogeen middel (zie Fu Zheng therapie) wordt gebruikt, zou h
et weinig tot geen bijwerkingen hebben. Ook uit de wetenschappelijke literatuur komen tot dusver geen bijzonderheden naar voren.[5][6]
Hierbij dient wel de kanttekening geplaatst te worden dat de bijwerkingen tot nu toe nog niet bij hogere doseringen zijn onderzocht. Er moet bijvoorbeeld nog meer onderzoek gedaan worden naar eventuele drug-interacties tussen reishi en andere vormen van medicatie. Voorzichtigheid is dus altijd geboden bij het gebruik van een nieuw middel.

Een website met veel nuttige informatie over de werkzaamheid, veiligheid en verkrijgbaarheid van reishi, is http://www.reishi.nl/

Referentie

[1] Shiao MS. | Natural products of the medicinal fungus Ganoderma lucidum: occurrence, biological activities, and pharmacological functions. | Chem Rec. | 2003;3(3):172-80.

[2] Zaidman BZ, Yassin M, Mahajna J, Wasser SP. | Medicinal mushroom modulators of molecular targets as cancer therapeutics. | Appl Microbiol Biotechnol. | 2005 Jun;67(4):453-68. Epub 2005 Feb 23.

[3] Yue GG, Fung KP, Tse GM, Leung PC, Lau CB. | Comparative studies of various ganoderma species and their different parts with regard to their antitumor and immunomodulating activities in vitro. | J Altern Complement Med. | 2006 Oct;12(8):777-89.

[4] Sliva D, Sedlak M, Slivova V, Valachovicova T, Lloyd FP Jr, Ho NW. | Biologic activity of spores and dried powder from Ganoderma lucidum for the inhibition of highly invasive human breast and prostate cancer cells. | J Altern Complement Med. | 2003 Aug;9(4):491-7.

[5] Wicks SM, Tong R, Wang CZ, O'Connor M, Karrison T, Li S, Moss J, Yuan CS. | Safety and tolerability of Ganoderma lucidum in healthy subjects: a double-blind randomized placebo-controlled trial. | Am J Chin Med. | 2007;35(3):407-14.

[6] Li EK, Tam LS, Wong CK, Li WC, Lam CW, Wachtel-Galor S, Benzie IF, Bao YX, Leung PC, Tomlinson B. | Safety and efficacy of Ganoderma lucidum (lingzhi) and San Miao San supplementation in patients with rheumatoid arthritis: a double-blind, randomized, placebo-controlled pilot trial. | Arthritis Rheum. | 2007 Oct 15;57(7):1143-50.

Berichten

 1. OrganoGold schreef:

  Binnenkort in Nederland op de markt: OrganoGold Gezonde koffie en thee met Ganoderma extract. Kijk op http://www.gezondekoffie.nl

 2. OrganaGold schreef:

  Binnenkort in Nederland op de markt: OrganoGold Gezonde koffie en thee met Ganoderma extract. Kijk op http://www.gezondekoffie.com

 3. OrganaGold schreef:

  Binnenkort in Nederland op de markt: OrganoGold Gezonde koffie en thee met Ganoderma extract. Kijk op http://www.gezondekoffie.com

 4. De Waegeneer Karin schreef:

  Kan iemand mij zeggen waar ik dit kan kopen
  ikzelf woon in Denderleeuw

  1. Ganodermakoffie schreef:

   Dag Karin,

   Je kan meer informatie terugvinden en/of bestellen via de website http://www.ganodermakoffie.be

   Als je nog vragen hebt, laat gerust iets weten!

 5. wolf schreef:

  In NL in de betere natuurwinkels kan je het in tablet vorm vinden . vb solgar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.