Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Fu Zheng therapie

Fu Zheng therapie

 p07.jpg

Herstellen van Balans

Fu Zheng betekent “het lichaam in zijn normale balans herstellen”. Deze Chinese therapie kent een sterke invloed vanuit het taoïsme. De taoïst gelooft namelijk in het cultiveren van een gezonde geest en lichaam voor een lang en gelukkig leven. Lang geleden waren ze al druk bezig met zich te verdiepen in remedies om dit te bewerkstelligen. In tegenstelling tot het boeddhisme, waarin de nadruk meer ligt op het cultiveren van de emotionele gesteldheid en training van het lichaam om langdurige meditatie mogelijk te maken. Gezondheid van het lichaam vervult hier een minder centrale rol. Het wordt als een tijdelijk omhulsel gezien in een lange cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. In het taoïsme en boeddhisme zijn de wegen verschillend, maar het ultieme doel is hetzelfde: het ervaren van het niets of nothingness. De oorsprong van alles dat is, het leven.

shen3.jpg

 

Een leuke anekdote van Raymond M. Smullyan uit het boek ‘Het tao is stil’:

‘ zenboeddhisme doet je eerst verlangen naar verlichting (satori), maar vertelt je tegelijkertijd dat dit hetgeen is dat je belet haar te verwerven. De taoïst echter is iemand die niet zozeer op zoek is naar iets wat hij niet heeft, als wel iemand die geniet van hetgeen hij bezit.’  

Immunotherapie

Fu Zheng therapie is eigenlijk het spiegelbeeld van de Westerse immunotherapie. Hier geldt alleen een ander beeld van ziekte en gezondheid en in een ander medisch jargon. In het Westen wordt bij de bestrijding van kanker met chemotherapie vaak immunotherapie toegepast om het natuurlijke afweersysteem van het lichaam te versterken. Dit kan gedaan worden door middel van een behandeling met (kunstmatige) monoclonale antilichamen, of een behandeling met cytokinen. Bij de eerste behandeling binden de antilichamen zich aan specifieke eiwitten die op de kankercellen in het lichaam zitten. Op deze manier kan het afweersysteem de kankercellen herkennen en ze onschadelijk maken. Cytokinen zijn lichaamseigen proteïnen, deze kunnen ook synthetisch vervaardigd worden, en zij spelen, kort gezegd, een belangrijke rol in het afweersysteem van het lichaam. Beide behandelingen zijn effectief, maar kunnen wel bijwerkingen hebben.

Kruiden: adaptogenen 

In Fu Zheng therapie wordt gebruik gemaakt van kruiden die behoren tot de zogenaamde adaptogenen. Dit zijn kruiden die in normale dosering veilig in gebruik zijn zonder bijwerkingen, het afweersysteem een boost geven en het lichaam terugbrengen in zijn ‘normale energiestaat’. In dit geval spreekt men van het herstellen van levensenergie (qi) en van de functie van yin in de lichaamssappen (bloed) en van yang in de organen (vooral in de nier).

Enkele kruiden die veelvuldig in de Fu Zheng therapie gebruikt worden zijn:

Botanische naam

Pinyin (mandarijn)

Plantdeel

Astragalus membranaceus

huangqi

wortel

Atractylodes macrocephalae

baizhu

rizoom

Codonopsis pilosula

dangshen

wortel

Ganoderma lucidum

lingzhi (reishi)

mycelium, stam, vruchtlichaam

Schizandra chinensis

wuweizi

vrucht

Al deze kruiden hebben een indrukwekkende lijst aan positieve werkingen op het lichaam, en in het bijzonder op het immuunsysteem. In China en Japan hebben ze naast de Westerse immunotherapie een belangrijke ondersteunde toepassing gekregen bij zware medische ingrepen op het lichaam zoals chirurgie, straling- en chemotherapie. Het is daarom interessant om de potentie van deze kruiden verder te onderzoeken, met name bij de behandeling van kanker. De reishi paddenstoel is er eentje die hierbij de komende tijd extra aandacht verdient.

Beoordeling

De Fu Zheng therapie is boeiend, maar er is eigenlijk geen onderzoek gedaan naar de veiligheid en de effectiviteit ervan. Vandaar vooralsnog een roodoranje stoplicht. 

Literatuur:

Dharmananda, S., 2008. Towards a Spirit at Peace: Understanding the Treatment of Shen Disorders with Chinese Medicine.
Smullyan, RM., 1977. Het tao is stil. Mirananda uitgevers B.V. Den Haag. ISBN 90 6271 844 2
Willard, T., 1990. Reishi mushroom, herb of spiritual potency and medical wonder. Sylvan Press, ISBN 0-9625638-0-3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.