Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Mantra, chanten en zingend mediteren

Mantra, chanten en zingend mediteren

mantra.jpgEen mantra is een spreuk die vele malen herhaald kan worden en waarvan uit modern onderzoek blijkt dat dit ook bepaalde positieve effecten heeft op het lichaam, de emoties en de geest. We geven hier een strak voorbeeld van een mantra: hrim bham sam pam pham sam ksham. Deze mantra staat bekend als de Khechari Mantra. Iedere mantra heeft een specifieke betekenis. De oorsprong van mantra's ligt duizenden jaren achter ons. Binnen het Hindoeisme en Boeddhisme  spelen mantra's een grote rol. 

Een mantra wordt geacht dezelfde positieve effecten te hebben op bijvoorbeeld stress en de bloedvaten als qigong en yoga. [1] [2]

We geven hier een strak voorbeeld van een mantra: hrim bham sam pam pham sam ksham, een aantal rhytmisch klinkende lettergrepen achter elkaar, dat wordt dan zo gezongen:


 

Deze mantra staat bekend als de Khechari Mantra. Iedere mantra heeft een specifieke betekenis. Een specifiek ritme en een kadans.

De oorsprong van mantra’s ligt duizenden jaren achter ons. Binnen het Hindoeisme en Boeddhisme  spelen mantra’s een grote rol. Maar slechts langzaam beginnen we in het westen de waarde van mantra zingen voor onze gezondheid in te zien. Hoogstwaarschijnlijk berust de heilzame werking van mantra reciteren en zingen op een combinatie van verschillende factoren: langzame ademhaling, ritmische en diepere adem, herhaling van klanken, de lege geest die tijdens het chanten ontstaat en de ritmische bewegingen die bij chanten vaak ontstaan.

The Karma dissolving Mantra and more

De Dalai lama gaf aan het Nederlandse publiek bij zijn vorige bezoek, in 1999, in Scheveningen de Karma-verlichtings mantra, Om Namo Ratna Traya Ya, die we hier op muziek kunnen horen, alsmede de integrale tekst om te kunnen lezen.


  

Mantra’s en Rust 

De mens heeft waarschijnlijk sinds hij kon spreken en zingen mantra’s gebruikt om tot rust te komen of in een andere staat van bewustzijn. Ook binnen andere religies vinden  we mantra-achtige verschijnselen, zoals het reciteren van Ave Maria bijvoorbeeld. Mantra’s zijn methoden om in een soort synchrone ademhaling te komen. De echt goede mantra’s brengen de ademhalinsgfrequentie omlaag en er ontstaat een diepe ontspanning. Elke klank die herhaald wordt kan een mantra worden. Zelfs het chanten van zinloze termen achter elkaar heeft door het ritme en de ademhaling een meetbaar fysiologisch effect. Mantra zingen is dus een oeroude methode om tot rust te komen. En in de leegte te komen, shunyata. [3]

De moderne neurofysiologie heeft duidelijk gemaakt dat als onze cortex in de alfa staat komt, bijvoorbeeld door mantra’s te zingen, onze creativiteit toeneemt. Mantra’s zijn een krachtig middel om ons bewustzijn mee te beinvloeden. Het enige dat je hoeft te doen is het gewoon uitproberen. Maar dan tenminste 5-10 minuten. Zing op een lange uitademing een mantra, welke maakt niet uit. Pas de mantra zo aan je ademhaling aan, dat je het net op een uitademing kan halen. Adem dan diep in en herhaal.

Het Hindoeistische en Boeddhistische gebruik om een mantra 108 keer te zingen heeft tot gevolg een ritmisering van het ademhalings- en hartritme, een verhoogde zogenaamde hartcoherentie en een veranderde staat van bewustzijn. 

108 keer zingen is in ieder geval voldoende om dat aan den lijve te ondervinden. Maar ga nu niet dwangmatig tellen. Dan activeer je de cortex weer. De Boeddhisten hebben daarvoor een mala, een ketting met 108 kralen en een met het ritme van de mantra, schuiven ze steeds een kraal op na elke ademhaling. Zo tel je zonder je cortex te activeren… Maar overdrijf niet, er zijn bizarre bijwerkingen van te lang mantra’s citeren…[4]

Een voorbeeld van da Maha mantra, de gayatri mantra: 

Een klassieke versie:


 

Nog een klassieke versie:


 

En een romantische versie, van Deva Premal:


 

De waarheidsmantra:

From ignorance, lead me to truth;From darkness, lead me to light;From death, lead me into immortality.


 

en


 

De gebedsmantra:

May good befall all, May there be peace for all, May all be fit for perfection, May all experience that which is auspicious. 

En dan natuurlijk de bekende Tiibetaanse mantra:

Om Mani Padme Hum: heil aan het glanzende juweel in het hart van de lotus:

Eerst modern, van Miten: 


 

en


 

En nu klassiek Tibetaans: 


 

Referentie

[1] Ospina MB, Bond K, Karkhaneh M, Tjosvold L, Vandermeer B, Liang Y, Bialy L, Hooton N, Buscemi N, Dryden DM, Klassen TP. | Meditation practices for health: state of the research. | Evid Rep Technol Assess (Full Rep). | 2007 Jun;(155):1-263.

[2] Lane JD, Seskevich JE, Pieper CF. | Brief meditation training can improve perceived stress and negative mood. | Altern Ther Health Med. | 2007 Jan-Feb;13(1):38-44.

[3] Luskin F. | Transformative practices for integrating mind-body-spirit. | J Altern Complement Med. | 2004;10 Suppl 1:S15-23.

[4] Bonanni L, Thomas A, Scorrano V, Onofrj M. | Task-specific lower lip dystonia due to mantra recitation. | Mov Disord. | 2007 Feb 15;22(3):439-40.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.