Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Traditioneel > Zware metalen in Ayurvedische middelen

Zware metalen in Ayurvedische middelen

Zware metalen in Ayurvedische middelen is een echt issue. Regelmatig staan er alarmstukken op het web en in de tijdschriften dat er vrij veel zware metalen aangetoond zijn in ayurvedische middelen. Nu, in de JAMA (januari 2009) een reactie van een expert op dat probleem, welke we u niet willen onthouden. De auteurs, waaronder een universiteitsdocent van de Universiteit van Pennsylvania, menen dat de conclusie dat er door onafhankelijke laboratoria onderzocht moet worden hoeveel zware metalen er in dergelijke preparaten zitten, een belangrijke kanttekening behoeft. Dit, omdat de zware metalen die bewust in ayurvedische preparaten toegevoegd worden, een medische werking hebben en niet toxisch zouden zijn. Dat is nogal een statement. We staan er daarom bij stil en zijn het er ook niet mee eens.

Het is geen probleem.. 

De auteurs stellen:

Metals used in authentic Ayurvedic medicines go through a process of conversion of metals into their mixed oxides that may destroy their toxicity and induce their medicinal properties.

Further research is necessary to evaluate whether the medicines in question contain elevated metal content or are harmful when properly prepared and administered.

If 20% of authentic Ayurvedic product content contains heavy metal at a level that may harm humans, as suggested by the authors, heavy metal poisoning would have already been evident in India for many years.

Ayurveda has been in use for more than 5000 years and is used by much of the Indian population. Because of such wide empirical use, we suggest rigorously designed pharmacoepidemiology research using case-control or cohort designs to evaluate the true risk of the use of Ayurvedic medicines and heavy metal poison in humans. 

En ze sluiten af met:

Unless there is evidence that heavy metal content in authentic Ayurvedic medicines is harmful, the suggested strict government oversight of this medicine may be costly without yielding public health benefit. Furthermore, the government-mandated daily dose limits for toxic metals would not be based on evidence and may limit the medicinal properties of Ayurvedic healing tradition. [1]

Reactie: veel lood juist!

In een reactie op deze visie schrijven andere auteurs:

India’s known toxic metal burden is quite substantial: 51% of children and 40% of adults in Indian cities have blood lead levels of 10 µg/dL or greater. Lead exposure in India may go unrecognized due to nonspecific signs and symptoms (eg, anemia, growth retardation, abdominal pain, miscarriage); infrequent consideration of lead poisoning in the differential diagnosis; and lack of availability of routine blood lead measurement. 

Commentaar

Het lijkt erop dat de auteurs de bewijslast omdraaien, en zich beroepen op de lange ervaring in India met deze middelen. Het zou pas een issue zijn als aangetoond is dat zware metalen in Ayurvedische preparaten schadelijk zijn. Omdat het oxiden zijn, zo meent men, zou het niet giftig zijn. 

Wij geloven niet dat deze redenatie klopt. In India kan het zijn dat de preparaten al heel lang gebruikt worden, maar in India wordt niet erg nauwgezet gekeken wat de doodsoorzaak is, en zal dat zeker niet snel op conto van geneesmiddelen van ayurvedische aard geschoven worden. Voorts zou het om chronische vergiftigingen kunnen gaan met kleine doseringen, waarbij de effecten pas na jaren duidelijk worden. Dan kunnen ook veel andere ziektes optreden, en duidelijke causale relaties zullen niet snel gelegd worden. Er zijn echter te duidelijk aanwijzingen dat we hier toch een probleem hebben.  [2] [3] [4]

We vrezen dan ook dat de bewijslast bij de ayurveda ligt, om aan te tonen dat die 20% geneesmiddelen met bewust toegevoegde zware metalen niet ongezond zijn. En we denken ook dat alle ayurvedische preparaten getoetst moeten worden op de aanwezigheid van zware metalen, pesticiden en andere bijmengsels die ongewenst zijn.

Literatuur

1. Project lead-free: a study of lead poisoning in major Indian cities: proceedings from the International Conference on Lead Poisoning Prevention and Treatment, Bangalore, India, August 8-10, 1999. Leadpoison.net Web site. http://leadpoison.net/country/study.htm. Accessed October 19, 2008.

2. Kosnett MJ, Wedeen RP, Rothenberg SJ; et al. Recommendations for medical management of adult lead exposure. Environ Health Perspect. 2007;115(3):463-471. 

3. Ernst E. Heavy metals in traditional Indian remedies. Eur J Clin Pharmacol. 2002;57(12):891-896.  

4. Centers for Disease Control and Prevention. Lead poisoning associated with use of Ayurvedic medications: five states, 2000-2003. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2004;53(26):582-584. PUBMED | UBULINK

5. Dolan SP, Nortrup DA, Bolger PM, Capar SG. Analysis of dietary supplements for arsenic, cadmium, mercury, and lead using inductively coupled plasma mass spectrometry. J Agric Food Chem. 2003;51(5):1307-1312. 

Referentie

[1] Mao JJ, Desai K. | Metal content in Ayurvedic medicines. | JAMA. | 2009 Jan 21;301(3):271; author reply 272. doi: 10.1001/jama.2008.1005.

[2] Saper RB, Phillips RS, Sehgal A, Khouri N, Davis RB, Paquin J, Thuppil V, Kales SN. | Lead, mercury, and arsenic in US- and Indian-manufactured Ayurvedic medicines sold via the Internet. | JAMA. | 2008 Aug 27;300(8):915-23. doi: 10.1001/jama.300.8.915.

[3] Karri SK, Saper RB, Kales SN. | Lead encephalopathy due to traditional medicines. | Curr Drug Saf. | 2008 Jan;3(1):54-9.

[4] Garnier R, Poupon J. | [Lead poisoning from traditional Indian medicines]. | Presse Med. | 2006 Jul-Aug;35(7-8):1177-80.

Berichten

 1. Victor schreef:

  Dit is een bekend probleem met Ayurvedische preparaten waar bhasma’s (oxiden van zware metalen inzitten). Ik begrijp ook niet dat er geen toxicologisch onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van Bhasma’s, dat moet toch niet te moeilijk zijn.

  Van de leveranciers van ayurvedische preparaten in Nederland mag verwacht worden dat ze zich houden aan de voorschriften van de Voedsel en Warenauthoriteit wat betreft de maximale concentraties van zware metalen.

  Bij ons, in ieder geval, zijn alle producten voorzien van analysecertificaten waaruit blijkt dat de zware metalen niet boven de norm aanwezig zijn.
  Het probleem ligt eerder bij de producten die direct uit India komen. Het is waar dat er nogal wat dubieuze farmacieën zijn, waar men de voedselveiligheid met een korreltje zout neemt.

  http://www.ayurveda-nama.org/NAMA%20APA%20VEAT%20Joint%20Response%20-%20Final.pdf is een reactie van de NAMA en APA (beroepsverenigingen USA GB) op een eerder artikel uit JAMA van vorig jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.