Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Open Brief aan Journalisten van Fonteine

Open Brief aan Journalisten van Fonteine

Ron Fonteine heeft een van de meest kritische sites in Nederland op het gebied van alternatieve en complementaire geneeskunde, en hij maakt zich kwaad over de rapportage over dit thema in de Nederlandse media door onze Nederlandse journalisten. IOCOB citeert Ron:

Informatie voor journalisten


Aangezien ik steeds meer aanvragen van journalisten krijg voor interviews even deze korte informatiepagina.

Ik ben niet geïnteresseerd in media aandacht voor mij als persoon maar zie liever dat u de thema’s op de site onderzoekt en indien nodig aan de kaak stelt. Teveel journalisten lopen iets te gewillig aan achter de industrie en propaganda van big pharma en big food (de zogenaamde broodschrijvers).

Aangezien steeds meer organisaties en patiëntenverenigingen gecorrumpeerd zijn aan u de taak het echte onderzoekswerk op u te nemen en ouderwets kritisch te kijken naar thema’s die veel mensen aangaan en echt dagelijks raken. Er is informatie genoeg voor handen om een andere kijk op de geldende conservatieve ideeën te krijgen en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken die voor handen zijn in de landen om ons heen.

Ook de calvinistische manier waarmee hier wordt omgegaan met complementaire geneeswijzen doet meer denken aan een bananenrepubliek dan aan een democratisch land. De burger mag geen keuzes hebben en wordt systematisch dom gehouden.

Men is het normaal gaan vinden dat men een uur moet wachten op een afspraak in het ziekenhuis met een specialist zonder ook maar een enkel excuus of telefoontje. Dit zou eens moeten gebeuren in het bedrijfsleven, dan ben je heel snel van je klanten af, het getuigt van zeer weinig respect richting de toch al zieke patiënt. Misschien handig om status en afstand te creëren maar getuigt van weinig menselijk fatsoen. Hoogmoed komt voor de val zeiden ze vroeger al. De patiënt wordt steeds kundiger en mondiger en zal dus op een fatsoenlijke manier behandeld willen worden, het gaat uiteindelijk om zijn gezondheid en toekomst.

Door mijn site krijg ik zoveel mailtjes van mensen die als oud vuil zijn behandeld door de mannen in een witte jas, je neemt chemo of je zoekt het maar uit, maar wel even tekenen dat wij niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen. Dit zijn methodes die niet in deze moderne tijd thuishoren. De arts weet misschien meer dan de patiënt maar ook zijn kennis is doordrenkt van allerlei belangen die een rol spelen. Mbt de rol van voeding is het één en al droevenis in de reguliere sector, men heeft nagenoeg geen kennis van deze materie en biochemische processen terwijl er voldoende kennis beschikbaar is. Hoog tijd dus dat er meer aandacht komt voor de rol van voedingsstoffen bij chronische aandoeningen en toxine belastingen.

Verwacht geen echte oplossingen vanuit big pharma hoek, aan symptoom bestrijdende middelen is nu éénmaal meer te verdienen dan aan echte geneesmiddelen. We steken kapitalen in het onderzoek naar kanker en de mooiste berichten komen iedere dag voorbij maar voorlopig komen we niet verder dan het wegsnijden of vergiftigen/bestralen en dus ondermijnen van het immuunsysteem. De kanker lijkt even weg en slaat dankzij het verzwakte immuunsysteem extra hard terug. 

Het verbaast mij verder dat men volksmenners als de antikwak club zoveel media aandacht geeft (Volkskrant, Telegraaf) terwijl deze club alleen wil voorkomen dat de patiënt andere mogelijkheden krijgt die vaak minder schadelijk zijn voor het lichaam. Men wil helemaal geen wetenschappelijk onderzoek naar alternatieven, men is als de dood dat complementaire geneeswijzes in de praktijk een echt alternatief zouden kunnen worden, dat is wel het laatste wat deze big pharma aanhangers willen. Een TNO onderzoeker die wetenschappelijk onderzoek doet naar Chinese kruiden werd zelfs als kwakzalver genomineerd. Het doel is simpel, goede mensen die wel nadenken ontmoedigen en anders publiekelijk stenigen. Aan journalisten de taak dit soort clubs door te lichten zodat de echte belangen achter de schermen zichtbaar zijn voor de consument.

Mijn taak is het combineren van zowel nieuwe kennis uit wetenschappelijke studies als informatie van wetenschappers/onderzoekers die kritisch kijken naar de geldende protocollen en denkwijzen aangevuld met inzichten uit de complementaire geneeskunde zodat de patiënt een bredere kijk op zaken krijgt die hem persoonlijk raken. En gelukkig zijn er steeds meer specialisten die doorhebben dat we op de huidige koers niet verder komen. Kanker neemt toe, diabetes 2 neemt toe, overgewicht neemt schrikbarend toe ondanks alle middelen die men voor handen heeft, dus het huidige systeem is niet toerijkend. Hoe eerder we dat beseffen hoe meer ellende we kunnen voorkomen.

Aan u de taak veel kritischer te kijken naar zaken die voor waarheid worden aangenomen. Neem alleen al dat hele zuivel osteoporose verhaal, met hoge zuivelinname toch zoveel botproblemen, gaat er dan niet een lichtje branden?. We worden zieker en zieker ondanks alle reguliere vooruitgang en mooie snufjes. Dus ergens klopt er iets niet. Wie kritisch onderzoekt en dieper in de materie duikt zal vanzelf ontdekken wat er echt aan de hand is.

Het doel van deze site is het vergaren en delen van kennis, hopelijk zal het ook u helpen zaken eens goed onder de loep te nemen en de consument serieus te nemen. Hoog tijd dat de media weer onpartijdig onderzoek gaan doen, in ons aller belang.

Tijden veranderen, of je wilt of niet, het bewustzijn van de mensen zal alleen toenemen. 
De tijden van systematisch dom houden zijn gelukkig voorbij.

Hoogachtend

Ron Fonteine

Berichten

 1. Simoncini fan schreef:

  Beste Ron,

  Je hebt een goed artikel geschreven.
  citaat:
  Men is het normaal gaan vinden dat men een uur moet wachten op een afspraak in het ziekenhuis met een specialist zonder ook maar een enkel excuus of telefoontje. einde citaat.
  Helemaal mee eens. Dat moet een garagebedrijf eens proberen die kan de volgende dag inpakken. Wie zou nog naar zo’n garage terug gaan?

  Wubbo Okkels zei onlangs nog op TV dat Nederland achter loopt. Bij hem werd per toeval een niertumor gevonden. Hij ging in Nederland op zoek naar een behandeling. Kreeg niet wat hij wilde. In België wel, daar was hij binnen een week van die tumor af. Hij zei ook dat artsen in Nederland belemmerd worden door regelgeving. Ook Wim Huppes berichtte daar over. Okkels zei Nederland investeert in mooie gebouwen maar niet in zorg.

  En over de behandelingen m.b.t. kanker in Nederland zou ik willen zeggen dat het hoog tijd wordt dat wij EEN worden in Europa. Dezelfde rechten als kankerpatiënten in Duitsland. Daar hebben uitbehandelde kankerpatiënten therapiekeuzevrijheid en vergoed door zorgverzekeraars. Zoveel regeltjes die ons opgelegd zijn door Europa behalve deze, die waren ze vergeten. Maar ja, da’s een recht van de Duitsers. Dat valt natuurlijk niet onder regeltjes. Iets kado doen doet Europa niet, alleen de vervelende paarse krokodil dingen.

  Verder heb je een mooie site waar iedereen info kan vinden, meer dan de moeite waard. Ik ben een trouwe lezer en heb ook nog weleens artikeltjes van je elders geplakt. Ga zo door.

 2. Kanker schreef:

  Beste Ron,

  Geweldig initiatief, het schrijven van deze open brief, met dank voor plaatsing aan het IOCOB.

  Zoals het IOCOB ook al schreef heb jij (hebben jullie) een van de meest kritische websites: http://www.fonteine.com/index.html in Nederland op het gebied van alternatieve en complementaire geneeskunde met meer dan 5 miljoen bezoekers in ruim 2 jaar. Dat zegd voldoende lijkt mij en onderschrijf hierbij jouw oproep aan journalistiek Nederland waar ik me geheel in kan vinden en verwijs in dit verband tevens naar de oproep van Mr.N.H.de Vries (oud-rechter)……..

  Leent Uw oor niet meer voor de huiveringwekkende propaganda van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voor een totalitaire geneeskunde, die, met terzijdestelling van de publieke beschaving, tot stand moet komen door middel van een beroepsverbod voor complementair werkende artsen en therapeuten. Doorziet, geachte journalisten, hoezeer U voortdurend dreigt te worden misleid en weest dus geen boodschapper meer van de Vereniging tegen de Kwakzalverij welker verderfelijke ideeen de Nederlandse patient voor jaren op achterstand zetten…….. Lees zijn gehele oproep hier:
  http://natriumbicarbonaat-info.blogspot.com/2008/07/oproep-mrnh-de-vries-oud-rechter.html

  Succes verder met jouw/jullie werk/missie en zeer informatieve website. Groet aan Mike en ik heb een speciale vermelding van jouw oproep op mijn weblog geplaatst.

  Ton (lid landelijke Werkgroep Welzijn Kankerpatienten, W.W.K.) en tevens webmaster van:
  http://www.natriumbicarbonaat.blogspot.com

  NIEUW: Website WWK: http://www.kankerwelzijn.nl (nog onder constructie, wel in te loggen)

 3. Ton1953 schreef:

  braaf gekliederd meneer fonteine, u "geweldig kritisch stukje" over kwak simoncini of de voor zijn beurt juichende huppes, daar is de wereld mee gedient.

  het enige wat u doet is klakkeloos een stukje schrijven over de "geweldige behandeling"van kwak simoncini een uit zijn ambt gezette en voor doodslag en fraude veroordeelde meneer, geen arts.

  of dat geweldige stuk over de ver voor zijn beurt juichende huppes met zijn dca die mensen meer afbreekt dan geneest, een gelukstreffer die misschien 1 op de miljard mensen kan helpen.

  geweldig scherpe stukjes die mensen op het verkeerde been zet en via handlangers zoals bicaboy ton in de klauwen van simoncini jaagt en dat deze hen helemaal tot op het bot kan uitkleden. Dat is ongelooflijk (on)menselijk van u.

 4. Theo Muller schreef:

  Ik ben het nagenoeg geheel eens met de inhoud van genoemde brief en blij dat hij zijn tanden laat zien, al loopt hij het risico de betreffende dames en heren journalisten tegen zich in het harnas te jagen en daar wordt niemand wijzer van.
  Met de inhoud van zijn laatste afsluitende regel ben ik het niet eens.
  Op het gebied van de niet reguliere therapien worden wij door onze regering nog steeds en bij voortduring dom gehouden en in toenemende mate nog gediscrimineerd ook.

 5. fonteine schreef:

  Ton1953, even verder kijken op mijn site dan je neus lang is. Bomvol medische studies en wetenschappelijk onderzoek, daarnaast informatie over mensen die een andere visie op kanker hebben. Die bestaat in uw reguliere wereld niet, een ziek lichaam met gif behandelen en dat geneeskunde noemen gaat mij te ver. Al die onnodige missers van de “specialisten” die we niet met naam mogen kennen is weer een goed voorbeeld van een systeem dat niet van deze tijd is. En dat eindeloos ophoesten van het Sylvia Millecam verhaal kennen we intussen wel. Hoog tijd voor veranderingen in een systeem dat van belangenverstrengelingen aan elkaar hangt en waar afvallige broeders die na opgedane ervaringen een andere kijk op zaken hebben publiekelijk worden gerechtgesteld zal het proces van veranderingen alleen maar versnellen. Zolang regulier systematisch niet reguliere kennis afwijst zullen we richting een nieuwe ijstijd gaan waar de dinosaurussen van deze wereld zullen verdwijnen. Zolang Wikipedia kritische informatie over vaccins, chemotherapie, voeding systematisch verwijderd en clubs als de KWF geen aandacht willen besteden aan natuurlijke niet toxische kankerpreventie/remmers is er behoefte aan een site die dit soort informatie wil durft te publiceren. Ga eerst maar eens de eigen stal uitmesten en daar het kaf van het koren scheiden. Ieder jaar vallen er duizenden slachtoffers in de reguliere geneeskunde, hoeveel daders worden daar publiekelijk voor gestraft. Wat is er gebeurt met de hart specialisten die voor vele doden hebben gezorgd in het Radboudziekenhuis? Berisping en gewoon weer aan de slag? Dus komt alsjeblieft niet aan met termen als onmenselijk, ga dan eerst maar eens praten met de slachtoffers van een systeem dat aan zijn eigen arrogantie ten onder gaat. Wie geneest heeft gelijk, of dit nu regulier is of complementair.

 6. anna schreef:

  Ron,

  Gave brief, bedankt dat je ook mij en vele medestrijders verwoord hebt!!
  Veel hoop dat het iets oplevert heb ik niet helaas. Men gaat pas zoeken als ze zelf merken dat er dingen niet zijn zoals ze voorgespiegeld worden…..

 7. anna schreef:

  1908

  anna – brief aan journalisten
  08-03-2010 00:39:36

  Ron,

  Gave brief, bedankt dat je ook mij en vele medestrijders verwoord hebt!!
  Veel hoop dat het iets oplevert heb ik niet helaas. Men gaat pas zoeken als ze zelf merken dat er dingen niet zijn zoals ze voorgespiegeld worden…..

  ]]>

  ]]>1

 8. michielnuijten@hotmail.com schreef:

  kan dit artikel niet printen, krijg lege pagina’s met alleen een kopregel en een regeltje onderaan.

  je kan ook geen teksten selecteren met de muis..

 9. Eef schreef:

  en zo is het!

 10. Ik zie de heer Fonteine helaas te vaak conclusies uit onderzoeken, een andere interpretatie geven dan dat er daadwerkelijk geschreven staat en in sommige gevallen laat hij zelfs een cruciaal woord weg waardoor de inhoud een geheel andere lading krijgt. En dat moet dan als “bewijs” dienen. Als zo’n onderzoek (evt. met een beetje “twist-and-turn”) als bewijs voor hem kan dienen is het “goed onderzoek”, als dat niet kan is het “slecht onderzoek van Big Pharma”. Vreemd.

  Big Pharma zal ongetwijfeld zijn makken hebben. Maar wat is nu de logica om dan in de armen van Big Placebo (de alternatieve industrie) te rennen? Bedenk dat Big Placebo goed is voor een omzet van maar liefst 34 miljard dollar per jaar(!). Dan weet men even hoe het geld ‘verdiend’ wordt. Ik vraag me af of de aanhangers van alternatief, Big Pharma ook weigeren als men levensbedreigend gewond is en op het punt staat in een ambulance gedragen te worden…

  Maar de heer Fonteine wordt pas een echte held als hij zijn energie steekt in onderzoek naar alternatieve geneeskunde. Dat kan hij namelijk óók organiseren, maar hij heeft het tot op heden niet gedaan/gepubliceerd. Als hij dat onderzoek goed uitvoert, kunnen anderen het reproduceren om het bewijs nog krachtiger te maken. Hij heeft al die jaren de tijd gehad, maar ik heb nog geen prestatie gezien. De beste stuurlui staan nog altijd aan wal.

  Werkwijze Alternatief: “Dit is de conclusie. Welk ondersteunend bewijs kunnen we hiervoor vinden zodat we meer kwak kunnen verkopen (alle tegenbewijzen weglatend)?”

  Werkwijze Wetenschap: “Dit zijn de feiten. Welke conclusies kunnen we hieruit trekken?”

  Het is heel menselijk om zwart-wit te denken. Het is heel menselijk, als je ziek bent, dat je dan niet meer zo rationeel kunt denken. De onlangs aan kanker overleden topman van Apple, Steve Jobs, is daar een voorbeeld van. Ook hij is ten onder gegaan aan de kwakzalverij van Big Placebo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.