Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Massage tegen pijn en depressie bij kanker

Massage tegen pijn en depressie bij kanker

Aanraken mag bij kankerpatienten. En aanraken alleen helpt al tegen pijn en tegen een slechte stemming. Dat bleek uit een studie die in september 2008 in een tijdschrift voor internisten gepubliceerd werd. Massage bij kanker is ook zinvol om pijn te verminderen en depressieve gevoelens tegen te gaan. Dit werd aangetoond in een groot onderzoek uit de VS. Er werden bijna 300 patienten onderzocht. De ene helft kreeg massage en de andere helft alleen een simpele aanraking. 

Beide behandelingen hadden wel meteen een pijnstillend effect en een positief effect op de stemming, maar massage was significant beter. In deze studie werden alleen de directe effecten van massage en aanraking bekeken, niet de effecten op de wat langere termijn.

De conclusie van de auteurs was:  

Massage may have immediately beneficial effects on pain and mood among patients with advanced cancer. Given the lack of sustained effects and the observed improvements in both study groups, the potential benefits of attention and simple touch should also be considered in this patient population. [1]

Massage en aanraken zijn simpele zaken, die geen bijwerkingen hebben en dus gewoon een groen licht! Raak ook je naasten met een nare ziekte wat vaker aan. We zijn zo vervreemd van aanraken, maar het ontspant direct! Gelukkig wordt dit de laatste tijd langzamerhand meer en meer ingezien…[2] [3]

Therapeutic touch is een moderne variant van aanraken. [4]

Referentie

[1] Kutner JS, Smith MC, Corbin L, Hemphill L, Benton K, Mellis BK, Beaty B, Felton S, Yamashita TE, Bryant LL, Fairclough DL. | Massage therapy versus simple touch to improve pain and mood in patients with advanced cancer: a randomized trial. | Ann Intern Med. | 2008 Sep 16;149(6):369-79.

[2] Downey L, Engelberg RA, Curtis JR, Lafferty WE, Patrick DL. | Shared priorities for the end-of-life period. | J Pain Symptom Manage. | 2009 Feb;37(2):175-88. doi: 10.1016/j.jpainsymman.2008.02.012. Epub 2008 Aug 22.

[3] Cronfalk BS, Friedrichsen M, Milberg A, Strang P. | A one-day education in soft tissue massage: experiences and opinions as evaluated by nursing staff in palliative care. | Palliat Support Care. | 2008 Jun;6(2):141-8. doi: 10.1017/S1478951508000229.

[4] Stephen JE, Mackenzie G, Sample S, Macdonald J. | Twenty years of therapeutic touch in a Canadian cancer agency: lessons learned from a case study of integrative oncology practice. | Support Care Cancer. | 2007 Aug;15(8):993-8. Epub 2007 Jul 3.

Berichten

  1. Emmy Maas schreef:

    Ik geef ook massages, maar mij is geleerd dat kanker een contra indicatie is voor massage omdat je o.a. celgroei stimuleert dus daarmee tevens de groei van de foute cellen. Steeds meer lees en hoor ik echter dat men kankerpatiënten masseert. Is er iemand die mij hier duidelijkheid over kan geven? Met vriendelijke groeten,

  2. Erna schreef:

    Ik heb zojuist een hotstone massage gehad heerlijk ontspannend waarna ik de masseuse vroeg of kanker en massage samen gaat. Ook zij gaf mij het antwoord van een betere doorbloeding van zowel gezond als ziek kanker weefsel en raadde het dus af Ik had hier zelf nog nooit van gehoord Wat is dan nu goed wel of geen massage

  3. Jolanda schreef:

    De 1e officiële opleidingen in lichaamsmassage bij kanker zijn pas in 2008 begonnen. Niettemin werken sommigen al jaren met mensen die de diagnose kanker gekregen hebben. In elke fase kan iemand met massage goed ondersteund worden mits de therapeut weet wat die doet en de behandeling afstemt op het energieniveau van de cliënt. In de literatuur is nergens te lezen dat er een relatie bestaat tussen massage en uitzaaiingen. Het lymfesysteem is gebaseerd op circulatie en een goed stromend lymfesysteem is nodig voor een gezond lichaam. Dat wil niet zeggen dat massage kanker kan genezen! Het kan de cliënt wel ondersteunen bij bijwerkingen en in emotionele processen. Instemming van de behandelend arts dient altijd gevraagd te worden. Aanraking zegt meer dan 1000 woorden, zeker als iemand ziek is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.