Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Cholesterol > Xuezhikang, Chinees middel bij cholesterol

Xuezhikang, Chinees middel bij cholesterol

roderijst.jpegIn Health Direct stond een korte samenvatting van de resultaten van Amerikaans onderzoek naar de effecten van een Chinees kruidenmiddel bij het hartinfarct. Bijna 5.000 patiënten met een hartinfarct en hoge cholesterolwaarden kregen gedurende 4,5 jaar het supplement of een placebo. Andere cholesterolverlagende middelen werden gestaakt. Het effect was duidelijk positief. We citeren:

Het traditionele Chinese voedingssupplement Xuezhikang (XZK), een derivaat van rodegistrijst, verkleint het risico op hartproblemen na een hartinfarct.

Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.Bijna 5.000 patiënten met een hartinfarct en hoge cholesterolwaarden kregen gedurende 4,5 jaar het supplement of een placebo. Andere cholesterolverlagende middelen werden gestaakt.

Tijdens het onderzoek kreeg 1,9% van de groep die het supplement innam een niet-fataal hartinfarct. Dit percentage lag op 4,9% in de groep dat een placebo had gekregen.

Ook andere cardiovasculaire complicaties als stenose van de coronairvaten of overlijden aan coronaire hartziekte kwamen minder voor in de groep die het supplement innam.

xuezhikang.jpegDaarnaast verlaagde het supplement de concentratie LDL-cholesterol en triglyceriden, maar verhoogde het de concentratie HDL-cholesterol.

Wel een maar…. 

Hoewel de resultaten van deze studie veelbelovend lijken, zou het supplement volgens de auteurs nog niet moeten worden aanbevolen voordat er ook onderzoek is uitgevoerd naar de veiligheid en werkzaamheid van het middel. [1]

Bespreking van resultaten

In de bespreking stellen de auteurs dat: 

This trial was designed to test the efficacy and safety of XZK in a Chinese patient population with previous MI and average levels of LDL cholesterol to test the impact of this therapy on recurrent coronary events.

Results showed that treatment of this study population with XZK produced profound changes in both lipoprotein lipids and the number of recurrent coronary events.

The decrease in these events found in the present study appear to exceed those reported with statin monotherapy in a similar trial of western patients enrolled in the Cholesterol and Recurrent Events and other statin trials. 

En vervolgens: 

However, comparisons of results, treatments, and outcomes in this and other studies require very cautious interpretation. Although the 2 populations differed in several respects, the potentially greater impact of XZK in Chinese patients reported in this trial should not be interpreted to stem solely from the baseline characteristics of the population tested. The greater effect of XZK may be caused at least in part by the potential properties of its nonstatin components.

XZK has several ingredients, of which the lovastatin component, although quantitatively predominant, is unlikely to account solely for the favorable plasma lipid-lowering and the rather striking CV benefit found. Thus, it is likely that components other than lovastatin in XZK, such as lovastatin hydroxy acid, plant sterols, isoflavones, and isoflavone glycosides, also likely contributed to results.

However, this issue requires additional study. It is important to acknowledge that the various components of XZK preparations have not as yet been adequately isolated, analyzed, and characterized for their consistency, stability, and individual pharmacologic and other properties and, therefore, require further study.

In conclusion, this study showed that long-term treatment with XZK significantly decreased the recurrence of coronary events and total mortality in Chinese patients with average levels of LDL cholesterol. Moreover, treatment with XZK significantly improved plasma lipoprotein lipids and was safe and well tolerated by these study participants. However, future use of this product will depend on the separation, identification, characterization, and development of a carefully formulated preparation of red yeast rice. Additional studies of its properties and therapeutic potential are necessary. 

Lovastatine en andere extracten

Nu blijkt dus dat het extract van de rode rijst lovastatine te bevatten, het eerste statine dat goedgekeurd was… Dus dit is wel een bizar gebeuren. Aangezien het een extract is, zitten er naast lovastatine ook andere bestanddelen in, een citaat uit de oorsponkelijke publicatie:

… containing the combination of lovastatin, also termed monoclonin K (2.5 to 3.2 mg/capsule); a small quantity of lovastatin hydroxyl acid; as well as ergosterol and some other components. 

Het werd in de publicatie onschreven als:

a partially purified extract of red yeast Chinese rice with multiple components..

Twee positieve studies! 

Een studie van bijna 5 jaar, met 5000 patienten is een giga studie. Daar heb je dus lange termijn effecten te pakken van zo’n supplement, en weet je dus WEL wat de veiligheid en de werkzaamheid is. Bovendien was bij een  studie met ca 1500 Chinezen ook al de veiligheid en werkzaamheid aangetoond! [2] Ook een andere grote studie uit China vond een verschil in sterfte! [3] Natuurlijk waren beide studies wel in Chinese patienten!

De farmacologische werkzaamheid komt ook geheel overheen met wat in deze grote studie werd gevonden, slecht cholesterol ging omlaag, en goed cholesterol omhoog. [4]

Op basis van deze resultaten lijkt het dat mensen die perse niet een cholesterol verlager zoals de chemische statines willen gebruiken, een goed alternatief hebben met dit simpele roderijstmiddel!!! Maar je moet je realiseren dat er dus ook een (natuurlijk) statine inzit.

Beoordeling Xuezhikang 

Positieve dierstudies, positieve farmaciologische studies en onafhankelijke positieve studies bij mensen, met duizenden patienten, zouden we vooralsnog niet anders dat een groen stoplicht geven voor Xuezhikang!

Maar omdat de studies alleen in de Chinese populatie gedaan is, staan we voor een iets terughoudende beoordeling: groenoranje.

Referentie

[1] Lu Z, Kou W, Du B, Wu Y, Zhao S, Brusco OA, Morgan JM, Capuzzi DM; Chinese Coronary Secondary Prevention Study Group, Li S. | Effect of Xuezhikang, an extract from red yeast Chinese rice, on coronary events in a Chinese population with previous myocardial infarction. | Am J Cardiol. | 2008 Jun 15;101(12):1689-93. doi: 10.1016/j.amjcard.2008.02.056. Epub 2008 Apr 11.

[2] Ye P, Lu ZL, Du BM, Chen Z, Wu YF, Yu XH, Zhao YC; CCSPS Investigators. | Effect of xuezhikang on cardiovascular events and mortality in elderly patients with a history of myocardial infarction: a subgroup analysis of elderly subjects from the China Coronary Secondary Prevention Study. | J Am Geriatr Soc. | 2007 Jul;55(7):1015-22.

[3] Zhao SP, Lu ZL, Du BM, Chen Z, Wu YF, Yu XH, Zhao YC, Liu L, Ye HJ, Wu ZH; China Coronary Secondary Prevention Study (CCSPS). | Xuezhikang, an extract of cholestin, reduces cardiovascular events in type 2 diabetes patients with coronary heart disease: subgroup analysis of patients with type 2 diabetes from China coronary secondary prevention study (CCSPS). | J Cardiovasc Pharmacol. | 2007 Feb;49(2):81-4.

[4] Hu CL, Li YB, Tang YH, Chen JB, Liu J, Tang QZ, Zhang QH, Huang CX. | Effects of withdrawal of Xuezhikang, an extract of cholestin, on lipid profile and C-reactive protein: a short-term time course study in patients with coronary artery disease. | Cardiovasc Drugs Ther. | 2006 Jun;20(3):185-91.

Berichten

  1. R. schreef:

    Weet u ook een goed Chinees middel tegen prostaanvergroting goed aardig ,s’nachts te vaak plassen ,en kleine beetjes ???
    overdag gaat alles goed .
    ja zaagpalm kruid werkt bij mij niet goed !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.