Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Groene thee werkt in Parkinson diermodel

Groene thee werkt in Parkinson diermodel

In het tijdschrift voor Biologische Psychiatrie van 15 december 2007 melden Chinese onderzoekers dat groene thee in een diermodel voor de ziekte van Parkinson werkzaam was. Het bleken de groene thee polyfenolen te zijn die verantwoordelijk waren voor het positieve effect in dat diermodel.

De onderzoeksgroep van Dr. Baolu Zhao had al eerder de beschermende werking van groene thee extract op zenuwcellen beschreven. Maar nu blijkt dus dat ook bij een ziekte-relevant diermodel deze groene thee substanties de ziekte kunnen beinvloeden.[1]

Enkele jaren geleden was de potentiele positieve bijdrage van groene thee voor Parkinson en Alzheimer ook al door anderen genoemd.[2][3] Groene thee polyfenolen zijn al meer onderzocht voor hun positieve bijdrage. Zo werd recent gevonden dat het botverlies door deze stoffen tegen gegaan werd in een diermodel van vrouwelijke ratten van middelbare leeftijd.[4] In menselijke weefselkweken bleken de polyfenolen kankerremmende werking te hebben. [5] En dezelfde stoffen geven bescherming tegen de celbeschadigingen door zonlicht.[6]

Groene thee blijkt dus steeds weer een boeiende drank, die in ieder geval meer toevoegt aan onze gezondheid dan de bekende frisdranken met suiker of suikervervangers….

Referentie

[1] Guo S, Yan J, Yang T, Yang X, Bezard E, Zhao B. | Protective effects of green tea polyphenols in the 6-OHDA rat model of Parkinson's disease through inhibition of ROS-NO pathway. | Biol Psychiatry. | 2007 Dec 15;62(12):1353-62. Epub 2007 Jul 12.

[2] Weinreb O, Mandel S, Amit T, Youdim MB. | Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer's and Parkinson's diseases. | J Nutr Biochem. | 2004 Sep;15(9):506-16.

[3] Pan T, Jankovic J, Le W. | Potential therapeutic properties of green tea polyphenols in Parkinson's disease. | Drugs Aging. | 2003;20(10):711-21.

[4] Shen CL, Wang P, Guerrieri J, Yeh JK, Wang JS. | Protective effect of green tea polyphenols on bone loss in middle-aged female rats. | Osteoporos Int. | 2008 Jul;19(7):979-90. Epub 2007 Dec 15.

[5] Thangapazham RL, Passi N, Maheshwari RK. | Green tea polyphenol and epigallocatechin gallate induce apoptosis and inhibit invasion in human breast cancer cells. | Cancer Biol Ther. | 2007 Dec;6(12):1938-43. Epub 2007 Sep 1.

[6] Huang CC, Wu WB, Fang JY, Chiang HS, Chen SK, Chen BH, Chen YT, Hung CF. | (-)-Epicatechin-3-gallate, a green tea polyphenol is a potent agent against UVB-induced damage in HaCaT keratinocytes. | Molecules. | 2007 Aug 14;12(8):1845-58.

Berichten

  1. gerriet weber schreef:

    hallo
    is groene thee goed voor parkison en hoe maak ik het klaar

  2. gerriet weber schreef:

    hoe maak je groene thee klaar voor parkison
    gerriet weber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.