Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Qigong > Tai Chi vermindert stress hormoon

Tai Chi vermindert stress hormoon

In een kleine, prospectieve studie over een langere periode bleek dat Tai Chi zowel psychologische indicators als biologische parameters van stress kon verminderen. In een 18-weken durend programma met Tai Chi als een vorm van body-mind medicine, bleek dat het gehalte aan het stress hormoon cortisol in het speeksel van jonge volwassenen significant gedaald was. Ook verminderde de waargenomen stress aanmerkelijk.

Tai Chi vermindert stress

De auteurs concludeerden:

Subjective health increased, stress decreased (objectively and subjectively) during TC practice. Future studies should confirm this observation by rigorous methodology and by further combining physical and psychological measurements with basic research, thereby also gaining knowledge of autoregulation and molecular physiology that possibly underlies mind/body medicine.[1]

Ook andere studies ondersteunen deze resultaten. In een recente studie van de universiteit van Stanford bleek ook duidelijk een positief effect op stemmingen en een heel aantal psychologische factoren.-[2] Dezelfde onderzoeksgroep vond eerder een duidelijk bloeddrukverlagend effect van Tai Chi oefeningen. [3]

Referentie

[1] Esch T, Duckstein J, Welke J, Braun V. | Mind/body techniques for physiological and psychological stress reduction: stress management via Tai Chi training - a pilot study. | Med Sci Monit. | 2007 Nov;13(11):CR488-497.

[2] Taylor-Piliae RE, Haskell WL, Waters CM, Froelicher ES. | Change in perceived psychosocial status following a 12-week Tai Chi exercise programme. | J Adv Nurs. | 2006 May;54(3):313-29.

[3] Taylor-Piliae RE, Haskell WL, Froelicher ES. | Hemodynamic responses to a community-based Tai Chi exercise intervention in ethnic Chinese adults with cardiovascular disease risk factors. | Eur J Cardiovasc Nurs. | 2006 Jun;5(2):165-74. Epub 2005 Nov 28.

Berichten

  1. Erik schreef:

    Als de de overige onderzoeken die worden genoemd bijeentellen, hoeveel bewijs/hoe hard bewijs is er dan al getrianguleerd?
    Wat zijn de criteria?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.