Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Yoga verlicht lage rugpijn

Yoga verlicht lage rugpijn

Yoga en Yoga-soorten zijn mooie vormen van zelf iets doen aan enmet het eigen lichaam. Het beoefenen van yoga helpt beter tegen lage rugpijn dan andere bewegingsprogramma's. Dit meldt de Amerikaanse wetenschapsgroep van Karen Sherman in Annals of Internal Medicine van 20 december 2005.

Yoga en Yoga-soorten zijn mooie vormen van zelf iets doen aan enmet het eigen lichaam. Het beoefenen van yoga helpt beter tegen lage rugpijn dan andere bewegingsprogramma's. Dit meldt de Amerikaanse wetenschapsgroep van Karen Sherman in Annals of Internal Medicine van 20 december 2005.

 

Viniyoga zinvol

De onderzoekers verdeelden 101 patiënten over drie groepen: een groep volgde een yogaprogramma, een groep deed bewegingsoefeningen en een groep kreeg een zelfhulpboek over lage rugpijn te lezen. Alle patiënten werden 26 weken gevolgd.

De yogagroep beoefende Viniyoga, een voorzichtige vorm van yoga met tamelijk simpele poses, toegespitst op het individu. Zij kregen begeleiding van een ervaren instructeur die de oefeningen afstemde op lage rugpijn.

Zowel de yogagroep als de bewegingsgroep kreeg 12 weken lang oefeningen die 75 minuten duurden. Alle patiënten mochten naar behoefte pijnstillers nemen.

Na 26 weken waren de yogabeoefenaars beter af dan de patiënten uit de andere twee groepen. De auteurs melden dat dit de eerste grote studie is naar de effectiviteit van yoga op rugpijn.

(Bron van dit persbericht Medisch Contact)

Literatuur

Comparing yoga, exercise, and a self-care book for chronic low back pain: a randomized, controlled trial.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.