Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Holistische Hersenen

Holistische Hersenen

Uit odrnezeok is gbelken dat de mneslejike hrenseen neit wrood voor worod lzeen, maar dciert het ptaoron drooizen athcer de wrooedn. Dus wkreen ozne hreesnen als hlosichts isnrtmunet. 

Onze hersenen zien patronen, en gehelen. Als de eerste en de laatste letter op de juiste plek staan, vult het direct herkennen van woordpatronen en zinsbetekenissen de rest in, en geeft daar betekenis aan. Patronen zien en herkennen wordt ook wel Gestalt herkenning genoemd. Het is een metafoor van de benadering van de zieke mens vanuit diverse vormen van complementaire behandelwijzen. Daar wordt ook gekeken naar het geheel, het patroon, het plaatje. Dat zijn we vanuit ons westerse denken niet zo gewend.

Nog een voorbeeld van patroon lezen, afkomstig van de universiteit van Camebridge, UK:

O lny srmat poelpe can raed tihs.

I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!  if you can raed tihs psas it on !!

Daarom is het slaan van een brug tussen analytisch gedetailleerd weten en ‘Ganzheitswissen", zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen, ook niet eenvoudig. Toch wordt steeds duidelijker dat onze hedendaagse medische wetenschap veel inspiratie kan putten uit vormen van patroonbehandeling van traditionele vormen van geneeskunst en de moderne bodymind benaderingen.

Op het FUSION 2007 congres zullen deze beide benaderingen besproken worden en zal getracht worden de contouren te schetsen van een geintegreerde, of integrale geneeskunde. Een geneeskunde waarbij de patient daadwerkelijk centraal staat, en waarbij zowel analytische als holistische behandelwijzen ingezet kunnen worden. Zo ontstaat een diversiteit in zorg die de patient helpt in zijn genezings- en helingsproces.

Congres Fusion ‘Variatie in mensen, diversiteit in zorg’, georganiseerd door KNMG District Rotterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.