Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Yoga > Yoga van het bewustzijn

Yoga van het bewustzijn

Buddha in Light, JMKHJnana Yoga is de yoga van het bewustzijn, een training die in laat zien dat wij meer zijn dan het lichaam en de geest. Een vorm van training die aansluit bij de mindfullness uit het Boeddhisme. Deze yogavorm leidt via inzicht direct tot ontspanning en aanvaarding en is gebaseerd op een oude Vedische tekst, de Ashtavakra Gita.

In dit filmpje een voorbeeld van een meditatie op het derde oog.

In de Ashtavakra Gita staat de hele weg van de Jnana yoga in  zijn puurste vorm. Hier enkele citaten uit deze oeroude tekst:

If one thinks of oneself as free, one is free, and if one thinks of oneself as bound, one is bound. Here this saying is true, "Thinking makes it so."

Meditate on yourself as motionless awareness, free from any dualism, giving up the mistaken idea that you are just a derivative consciousness or anything external or internal.

Your real nature is as the one perfect, free, and actionless consciousness, the all-pervading witness — unattached to anything, desireless and at peace. It is from illusion that you seem to be involved in samsara.Buddha, JMKH

Beoordeling

Deze vorm van Yoga is zeer effectief in emotionele situaties en bij de verwerking van problemen. De waarde van dit soort meditaties zal men zelf moeten onderzoeken, deze vorm krijgt geen stoplicht van IOCOB, omdat onderzoek naar de effecten van dit soort methoden op een traditionele manier eigenlijk onmogelijk is.

Bron

Ashtavakra Gita

Berichten

 1. Jort schreef:

  De Ashtavakra Gita is er ook in Nederlandse vertaling, met de titel :Het hart van bewustzijn.
  In dit boek vindt u, in prachtige en eenvoudige bewoordingen, de essentie van de advaita vedanta (nondualisme), één van de belangrijkste stromingen binnen het Hindoeïsme. Uitgeverij Samsara.

  Wanneer Jnana Yoga “wordt beoefend”, en dan specifiek de pure, directe vorm van advaita vedanta, zou dat kunnen leiden tot realisatie van wat een mens(en de hele gemanifesteerde wereld) in wezen is: (Absoluut) bewustzijn, zonder naam of vorm. Dit wordt ook wel zelfrealisatie of verlichting genoemd.
  Deze oorspronkelijk uit India afkomstige “traditie” is inmiddels wereldwijd vertakt, in de vorm van (als het goed is 😉 Zelfgerealiseerde leraren bij wie men met zijn vragen over wie (of wat) men nu in Wezen is, terecht kan.

  Alles heeft met alles te maken, maar de termen Mindfullness of Boeddhisme, zou ik niet in de mond nemen in verband met Jnana Yoga. Al kan het helpen je verstand te gebruiken, in combinatie met je hart en je wens te willen weten (eens en voor altijd) hoe Het nu eigenlijk zit.
  Met hartelijke groet,
  Jort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.