Diabetes
Diabetes, voluit diabetes mellitus, suikerziekte, is een stofwisselingsziekte. Het lichaam is niet meer in staat om het suiker glucose uit voeding goed te verwerken. Er zijn meerdere redenen voor dit probleem. Soms komt het omdat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt (type I). Een andere reden is dat insuline niet kan functioneren, omdat de receptors van cellen niet gevoelig zijn voor het hormoon insuline. Als gevolg daarvan kunnen de lichaamscellen niet goed meer suikers (glucose) opnemen.Anno 2005 telde Nederland 500.000 mensen met diabetes. Daarnaast zijn er nog eens 250.000 mensen die de aandoening hebben, maar dat nog niet weten. En er zijn bovendien 750.000 mensen met pre-diabetes, een voorfase van de ziekte. Er kan door de reguliere geneeskunde veel aan suikerziekte gedaan worden, en het is enorm belangrijk om de basis van de behandeling te zoeken bij regulier werkende dokters. Maar er zijn ook mooie aanvullende behandelwijzen te vinden via de complementaire (alternatieve) behandelvormen. Zo kan bijvoorbeeld de bij chronische suikerziekte optredende pijn aan de voeten, de zogenaamde diabetische neuropathie, behandeld worden met bepaalde vormen van acupunctuur die als pijnbestrijding ingezet worden, en met bepaalde supplementen.
Zinvolle supplementen* bij DM
In het algemeen worden de volgende supplementen* aanbevolen op basis van wetenschappelijke bewijsvoering; deze supplementen* worden ook vaak in overzichtsartikelen genoemd.
- alfa-liponzuur
Deze stof heeft een bewezen nut op basis van diverse grote studies en alfa-liponzuur* wordt in Duitsland ook als geneesmiddel bij diabetische neuropathie erkend en voorgeschreven. De stof ondersteunt ook de suikerstofwisseling.
- Acetyl-L-carnitine (ALCAR)
ALCAR heeft een duidelijk effect op algemene vermoeidheid. Uit een recente studie (2005) bleek dat er ook positieve effecten op de pijn bij diabetische neuropathie waren; de aanbevolen dosering is dan 1000 mg/dag
- Coenzym Q10
Het enzym q10* werkt als een antioxidant en wordt door diverse experts genoemd als een belangrijke mogelijkheid om de wanden van bloedvaten bij DM te beschermen. Verder verlaagt q10* de bloeddruk een weinig en verbetert de stof de suikerstofwisseling. De toevoeging van q10* aan een behandelschema bij DM bleek dat deze toevoeging veilig was en geen ontregeling gaf.
- Omega-3* vetzuren
Andere supplementen
- Chroompicolinaat 200-1000 μ/dag
Een studie onder 50 DM type II patiënten liet zien dat de patiënten een lager chroomgehalte in het bloed hadden dan gezonde mensen. Suppletie met 400 μg chroom (als chroompicolinaat gedurende 12 weken) gaf een significante verbetering van het chroomgehalte in het bloed en de glucosespiegel. Ook bleef het HbA1C gehalte in de met chroom behandelde groep constant, terwijl dat in de placebogroep significant steeg van 7,2% naar 7,9%. HbA1C geeft de gemiddelde bloedsuikerspiegel weer over een periode van 3 maanden.
Chroom zouten zoals deze zijn echter niet helemaal onbesproken, de lange termijn veiligheid is niet bekend. En er zijn wel eens nare bijwerkingen gemeld.
- Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes
- Chromium in the prevention and control of diabetes
- Chromium update: examining recent literature 1997-1998
- Reversal of corticosteroid-induced diabetes mellitus with supplemental chromium
- Magnesium
Suppletie met magnesium (gedurende 12-16 weken oraal 250-600 mg per dag) blijkt de insulinegevoeligheid en metabole regulatie bij DM te verbeteren, evenals het lipidenprofiel. In het algemeen raden experts het echter af om bij elke DM patiënt routinematig magnesium te geven.
- Oral magnesium administration prevents vascular complications in STZ-diabetic rats
- Magnesium may mediate the favorable impact of whole grains on insulin sensitivity by acting as a mild calcium antagonist
- Clinical efficacy of magnesium supplementation in patients with type 2 diabetes
- Long term magnesium supplementation influences favourably the natural evolution of neuropathy in Mg-depleted type 1 diabetic patients (T1dm)
- Dietary magnesium intake in relation to plasma insulin levels and risk of type 2 diabetes in women
- Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity and metabolic control in type 2 diabetic subjects: a randomized double-blind controlled trial
Reguliere behandeling
Patienten met DM type I worden altijd met insuline behandeld, patienten met type II krijgen eerst de zogenoemde orale antidiabetica en een goed dieet om te kijken of de bloedsuiker goed geregeld kan worden. De middelen die voorgeschreven worden zijn te vinden op de volgende richtlijn.
Algemene Literatuur
- The role of antioxidant micronutrients in the prevention of diabetic complications
- Micronutrients as nutriceutical interventions in diabetes mellitus
- Oxidative stress, micronutrients, diabetes mellitus and its complications