Chitosan verlaagt een te hoog cholesterol
Chitosan is een stof afkomstig uit de skeletten van krabben en garnalen. Chitine (N-acetylglucosamine), een bestanddeel van het skelet, wordt met loog behandeld waarna er chitosan ontstaat. Deze stof wordt veel in de landbouw en in de waterzuivering gebruikt. Een andere toepassing is het verlagen van cholesterol.Er zijn al een aantal studies gedaan naar het cholesterolverlagende effect van chitosan. Uit een gerandomiseerde geblindeerde studie met 105 patienten bleek dat chitosan het LDL duidelijk kon verlagen ten opzichte van placebo, en wel bij een dosis van 2400 mg in een keer per dag, [1] (-16.9%, p=0.002). De resutaten werden gemeten na 12 weken.
Eerdere studies lieten ook al het positieve effect van deze stof zien. Uit een goed opgezette studie met 84 vrouwen bleek dat het totaal cholesterol significant was verlaagd ten opzichte van de placebo.[2]
Samen met een standaard cholesterol verlagend middel, een statine, lijkt chitosan het vetprofiel in het bloed nog extra te verbeteren. Het HDL was in de combinatiegroep significant verhoogd ten opzichte van de statinegroep alleen.[3]
UIt een review uit 2002 bleek dat chitosan het totale cholesterol kon reduceren met 5.8% tot 42.6% en het LDL kon reduceren met 15.1% tot 35.1%. [4]
In een kleine studie met 18 diabetes patienten en hyperchosterolaemie werd onderzocht of chitosan in brood effect had op het cholesterol. En ook in deze studie bleek er een positief effect te zijn van chitosan.[5]
Werkingsmechanisme van chitosan
Het werkingsmechanisme lijkt te berusten op het binden van cholesterol in de dunne darm, zodat dit niet wordt opgenomen door het lichaam. Ook lijkt chitosan het gal te binden, zodat er meer gal en daardoor meer cholesterol wordt afgescheiden.[6] [7][8]
Veiligheid
Studies van maximaal 12 weken zijn met chitosan gedaan. Milde bijwerkingen waren gerapporteerd tijdens het gebruik van chitosan, als constipatie en diarree. Chitosan wordt als veilig gezien wanneer deze stof wordt ingenomen.[9]
Beoordeling
Uit meerdere dubbelblinde studies blijkt dat chitosan duidelijk het cholesterol kan verlagen. Het lijkt veilig bij het gebruik van 3 maanden.
[1] Jaffer S, Sampalis JS. | Efficacy and safety of chitosan HEP-40 in the management of hypercholesterolemia: a randomized, multicenter, placebo-controlled trial. | Altern Med Rev. | 2007 Sep;12(3):265-73.
[2] Bokura H, Kobayashi S. | Chitosan decreases total cholesterol in women: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. | Eur J Clin Nutr. | 2003 May;57(5):721-5.
[3] Guha S, Pal SK, Chatterjee N, Sarkar G, Pal S, Guha S, Basu AK, Banerjee R. | Effect of chitosan on lipid levels when administered concurrently with atorvastatin--a placebo controlled study. | J Indian Med Assoc. | 2005 Aug;103(8):418, 420.
[4] Ylitalo R, Lehtinen S, Wuolijoki E, Ylitalo P, Lehtimäki T. | Cholesterol-lowering properties and safety of chitosan. | Arzneimittelforschung. | 2002;52(1):1-7.
[5] Ausar SF, Morcillo M, León AE, Ribotta PD, Masih R, Vilaro Mainero M, Amigone JL, Rubin G, Lescano C, Castagna LF, Beltramo DM, Diaz G, Bianco ID. | Improvement of HDL- and LDL-cholesterol levels in diabetic subjects by feeding bread containing chitosan. | J Med Food. | 2003 Winter;6(4):397-9.
[6] Gallaher CM, Munion J, Hesslink R Jr, Wise J, Gallaher DD. | Cholesterol reduction by glucomannan and chitosan is mediated by changes in cholesterol absorption and bile acid and fat excretion in rats. | J Nutr. | 2000 Nov;130(11):2753-9.
[7] Sumiyoshi M, Kimura Y. | Low molecular weight chitosan inhibits obesity induced by feeding a high-fat diet long-term in mice. | J Pharm Pharmacol. | 2006 Feb;58(2):201-7.
[8] Yao HT, Chiang MT. | Chitosan shifts the fermentation site toward the distal colon and increases the fecal short-chain fatty acids concentrations in rats. | Int J Vitam Nutr Res. | 2006 Mar;76(2):57-64.
[9] Chae SY, Jang MK, Nah JW. | Influence of molecular weight on oral absorption of water soluble chitosans. | J Control Release. | 2005 Feb 2;102(2):383-94.
Waar kan ik dit bestellen