Migraine
Migraine* is een vorm van hoofdpijn waarbij de hoofdpijn aanvalsgewijs optreedt, meestal aan een zijde van het hoofd. Vaak treden er ook misselijkheid en braken op.
Tijdens een aanval zijn de meeste patienten licht- en geluidschuw en kunnen zij nagenoeg niet funcioneren. Kenmerkend voor een aanval is het optreden van zogenaamde flikkerscotomen. Daarbij valt een deel van het gezichtsveld weg en ontstaan er op die plaats flikkerachtige beelden (zie afbeelding).
Een aanval kan een paar uur tot dagen duren. Voor een migraine* aanval kunnen er tekenen optreden dat de hoofdpijn zal komen. Deze tekenen worden een aura genoemd. 15% van de migrainepatienten heeft migraine* met aura. De aura kan bestaan uit het zien van zwarte vlekken, schitteringen of sterretjes, het voelen van tintelingen in de handen of voeten aan een kant en spraakstoornissen. Een klein aantal patienten heeft alleen de auraverschijnselen zonder dat er hoofdpijn optreedt. Deze vorm wordt ‘migraine sans migraine’ genoemd. Wanneer een migraine* aanval gepaard gaat met spraakstoornissen of gevoelsuitval aan een zijde van het lichaam, dan wordt er gesproken over ‘migraine accompagnee’.
Reguliere migrainebehandeling
Wanneer de hoofdpijn optreedt, zijn er een aantal medicamenten mogelijk om de hoofdpijn te verminderen. Als eerste wordt er gebruik gemaakt van een antibraakmiddel (domperidon) met 1000 mg paracetamol of 1200 mg aspirine (carbasalaatcalcium). Wanneer dit niet helpt, kan gekozen worden voor een antibraakmiddel met de zogenaamde NSAID’s, zoals ibuprofen 600 mg of naproxen 500 mg. Mocht ook dit niet werken dan kan een triptaan geprobeerd worden, zoals sumatriptan (Imigran).
Migrainepatienten die vaak een aanval hebben, kunnen profylactisch (preventief) behandeld worden met geneesmiddelen. Gekozen kan worden voor een betablokker, zoals propanolol. Mocht de migraine* rond de menstruatie voorkomen, dan is er een mogelijkheid betablokkers of oestrogenen rond de menstruatie te geven.
Complementaire migrainebehandeling
Mocht de reguliere therapie niet voldoende effectief zijn, dan zijn er verschillende behandelingen in de complementaire zorg, die mogelijk effectief kunnen zijn. Met acupunctuur zijn goede resultaten geboekt.
Verder is er onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende supplementen* en kruiden. De bewijsvoering voor deze behandelingen is veel minder duidelijk. Het voedingssupplement Q10 is in een kleine studie onderzocht en lijkt effect te kunnen hebben bij het gebruik van 3 maal daags 100 mg. [1,2]
Groot Hoefblad is onderzocht als preventief middel in een paar placebo-gecontroleerde studies. Uit deze studies bleek dat 50 tot 75 mg per dag veilig is en een positief effect heeft op de hoeveelheid aanvallen ten opzichte van de placebo. [3,4] Ook bij kinderen en adolescenten zijn er aanwijzingen dat Groot Hoefblad als profylaxe zou kunnen werken en dan bij een dosering van 50 en 150 mg per dag. [5] Bij de kinder- en adolescentengroep moeten echter nog placebogecontroleerde studies uitgevoerd worden.
Sites
Literatuur
[1] Sandor PS, Di Clemente L, Coppola G, Saenger U, Fumal A, Magis D, Seidel L, Agosti RM,Schoenen J. Efficacy of coenzyme q10* in migraine* prophylaxis: a randomized controlled trial. Neurology. 2005 Feb 22;64(4):713-5.
[2] Rozen TD, Oshinsky ML, Gebeline CA, Bradley KC, Young WB, Shechter AL, Silberstein SD. Open label trial of coenzyme q10* as a migraine* preventive. Cephalalgia. 2002 Mar;22(2):137-41.
[3] Lipton RB, Gobel H, Einhaupl KM, Wilks K, Mauskop A. Petasites hybridus root (butterbur) is an effective preventive treatment for migraine. Neurology. 2004 Dec 28;63(12):2240-4.
[4] Grossmann M, Schmidramsl H. An extract of Petasites hybridus is effective in the prophylaxis of migraine. Int J Clin Pharmacol Ther. 2000 Sep;38(9):430-5.
[5] Pothmann R, Danesch U. Migraine* prevention in children and adolescents: results of an open study with a special butterbur root extract. Headache. 2005 Mar;45(3):196-203.