Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Parkinson > Vitamine D bij Parkinson

Vitamine D bij Parkinson

sun_creates_vitamine_d.gifVitamine D is veel belangrijker dan we denken. Uit modern onderzoek blijkt dat vitamine D sterfte door hart- en vaatziekten kan verminderen, de kans op kanker en de kans op botbreuken kan verminderen en er zijn ook aanwijzingen dat vitamine D bij de ziekte van Parkinson een ondersteunende rol kan spelen. Aangezien we weinig in de zon komen, te veel achter de computer zitten, lijkt suppletie met vitamine D voor Parkinson patienten geen betekenisloos advies.

 

Parkinson en hypovitaminose D

vitamine_d.gifEr zijn inmiddels neurologen die menen dat vitamine D tekort een rol kan spelen bij het tot stand komen van Parkinson. [1] Recent onderzoek toont ook aan dat we aan vitamine D tekorten moeten denken bij Parkinson patienten, en dat een te laag gehalte weleens ongunstig zou kunnen zijn! [2] Dat onderzoek vergeleek het vitamine D gehalte in het bloed bij 99 Parkinson patienten en 99 controle patienten met Alzheimer, alsmede gezonde controles. De conclusie was: 

This report of 25(OH)D concentrations in a predominantly white PD cohort demonstrates a significantly higher prevalence of hypovitaminosis in PD vs both healthy controls and patients with AD. These data support a possible role of vitamin D insufficiency in PD. 

In dierproeven bleek vitamine D ook Parkinson tegen te kunnen gaan. [3] [4]

Een recent (2008) citaat over de rol van vitamine D bij een heel aantal ziektes laat ook zien hoe belangrijk dit goedkope vitamine is:

Over the past two decades, it is now recognized that vitamin D not only is important for calcium metabolism and maintenance of bone health throughout life, but also plays an important role in reducing risk of many chronic diseases including type I diabetes, multiple sclerosis, rheumatoid arthritis, deadly cancers, heart disease and infectious diseases. [5]

Voor Parkinson-patienten lijkt het ons zinvol hun vitamine D-status te laten bepalen door de huisarts, en bij deficienties vitamine D te suppleren! Dat om de zogenaamde spiegel in het bloed op pijl te brengen. Dat is voor oudere patienten vaak een probleem.[6] Vooral omdat vitamine D ook van belang is bij het goed functioneel houden van de botten, om zo breuken bij vallen te voorkomen! [7]

vitamine_d_bij_parkinson.gif

De vitamine D-spiegel is dus het vitamine D-gehalte in het bloed. In de maanden januari, februari en maart is de vitamine D-spiegel gewoonlijk het laagst. De waarde van de vitamine D-spiegel zou het hele jaar moeten liggen tussen 80 en 185 nmol/L (referentiewaarden).

In 1997 is er een geval beschreven van een patient met de ziekte van Parkinson, die duidelijk verbeterde door per dag een grote dosis, 4000 IE vitamine D te geven. 

De vitamine D test

Met een eenvoudig bloedonderzoek kan de vitamine D-spiegel worden bepaald. Parkinson patienten zouden deze 25-OH vitamine D-test het best eens per jaar in januari, februari of maart via hun (huis)arts kunnen aanvragen. De vitamine D-spiegel zou minstens 50 nmol/L moeten zijn. Voor een optimale gezondheid is zoals hierboven beschreven een waarde tussen 80-185 nmol/L aan te bevelen.

Indien de vitamine D-spiegel te laag is, kan deze verhoogd worden door:vitamine D3 in een dosering van 25 mcg (1000 IE) per dagcalcium in een dosering van 1000 mg per dagin de zomermaanden vaker in de zon zitten!

Aangezien vitamine D veilig is, en er duidelijk aanwijzingen zijn dat vitamine D tekorten bij patienten met de ziekte van Parkinson ongunstig zijn, is suppletie bij tekorten zinvol. 

Vitamine B12 en foliumzuur zijn ook zinvol om te bepalen, aangezien deficienties van deze vitamines bij de ziekte van Parkinson aanleiding kunnen zijn voor geheugenstoornissen en depressies. 

Referentie

[1] Newmark HL, Newmark J. | Vitamin D and Parkinson's disease--a hypothesis. | Mov Disord. | 2007 Mar 15;22(4):461-8.

[2] Evatt ML, Delong MR, Khazai N, Rosen A, Triche S, Tangpricha V. | Prevalence of vitamin d insufficiency in patients with Parkinson disease and Alzheimer disease. | Arch Neurol. | 2008 Oct;65(10):1348-52. doi: 10.1001/archneur.65.10.1348.

[3] Kim JS, Kim YI, Song C, Yoon I, Park JW, Choi YB, Kim HT, Lee KS. | Association of vitamin D receptor gene polymorphism and Parkinson's disease in Koreans. | J Korean Med Sci. | 2005 Jun;20(3):495-8.

[4] Wang JY, Wu JN, Cherng TL, Hoffer BJ, Chen HH, Borlongan CV, Wang Y. | Vitamin D(3) attenuates 6-hydroxydopamine-induced neurotoxicity in rats. | Brain Res. | 2001 Jun 15;904(1):67-75.

[5] Holick MF. | The vitamin D deficiency pandemic and consequences for nonskeletal health: mechanisms of action. | Mol Aspects Med. | 2008 Dec;29(6):361-8. doi: 10.1016/j.mam.2008.08.008. Epub 2008 Sep 2.

[6] Linnebur SA, Vondracek SF, Vande Griend JP, Ruscin JM, McDermott MT. | Prevalence of vitamin D insufficiency in elderly ambulatory outpatients in Denver, Colorado. | Am J Geriatr Pharmacother. | 2007 Mar;5(1):1-8.

[7] Di Monaco M, Vallero F, Di Monaco R, Tappero R, Cavanna A. | Bone mineral density in hip-fracture patients with Parkinson's disease: a case-control study. | Arch Phys Med Rehabil. | 2006 Nov;87(11):1459-62.

Berichten

  1. diane te winkel schreef:

    ik ben een vrouw van 49 jaar en heb al 11 jaar parkinson mijn vraag is mag ik vitamine D gebruiken
    mag dat bij parkinson

  2. diane te winkel schreef:

    1602

    diane te winkel – vitamine bij pakinson
    IP:62.195.170.123 | 02-10-2009 18:51:35

    ik ben een vrouw van 49 jaar en heb al 11 jaar parkinson mijn vraag is mag ik vitamine D gebruiken
    mag dat bij parkinson

    ]]>

    ]]>1

  3. Reynders Geert schreef:

    Hallo

    Ben 35-jarige jongeman en weet sinds 3 weken van neuroloog dat, ik de ziekte van parkinson heb.
    Weten jullie nog meer tips ivm parkinson en euthanasie?

    Mvg Geert

    1. Arthur Schagen schreef:

      Beste Geert,

      Ik heb mijn Parkinson gestopt en ben zelfs al in remissie.

      Bel me maar even op 0651437624

      Groet,

      Arthur

      1. Anne Nijland schreef:

        Gaat t nog steeds goed Artur?
        Zou je mij je dieet kunnen mailen?

  4. Wil schreef:

    Beste Arthur,

    Ik weet sinds een jaar dat ik Parkinson heb en je opmerking over remissie maakt me nieuwsgierig
    Is het goed als ik je bel?

    Wil

  5. Arthur Schagen schreef:

    Update over mijn vrij succesvol verlopende aanpak van de ziekte van Parkinson.

    Zoals u uit mijn eerdere berichtjes hebt kunnen opmaken had ik 6 van de 10 voorsymptomen van Parkinson. Mijn moeder heeft al 25 jaar Parkinson.
    Een arts behandelt uitsluitend de symptomen en wordt niet opgeleid tot het voorkomen van een ziekte, omdat de consument niet bereid is te betalen voor iets wat hij/zij niet krijgt.
    Uit een high-tech bloedonderzoek (de spectrometer is nog niet beschikbaar in Nederland) bleek dat mijn lichaam totaal verziekt was door gluten, koemelk en soja. Zoals u weet is Parkinson een auto-immuunziekte en de waarde van mijn Eosinofielen was 0,54. De bandbreedte is tussen 0,10 en 0,50. Mijn immuunstelsel was duidelijk aangetast. Ook mijn bezinking was niet goed (waarde 23) .
    In augustus 2014 ben ik op een rigoureus dieet gegaan. Geen gluten, geen koemelk (ook niet in producten die dat bevatten), geen soja. Geen alcohol, geen koffie, geen suiker, geen azijn, geen olijfolie, zonnebloemolie, slaolie. Wel noten (niet geroosterd!). Wel rauwkost. Enorme ladingen fruit en groenten. En 8 tot 10 bio-eieren per dag. Gevaarlijk toch? Dacht het niet. Mijn cholesterol-niveau is omhoog gegaan van 5.52 naar 5.58. Dat is een spectaculaire stijging, maar niet heus. Onderzoek van Harvard Medical School ofwel de beroemdste Universiteit ter wereld: Conclusie: “er bestaat geen aantoonbare relatie tussen de hoogte van het cholesterol en de kans op hartfalen”. Het is bij de slimmeriken onder ons al lang bekend dat het onderzoek van Ancel Keys waar uw arts zijn oordeel op baseert een gefraudeerd onderzoek betrof. Uw hersenen bestaan uit 100 miljard draden. Om die draden zit isolatiemateriaal = myelin. Door stress en slechte voeding treed daar oxidatie op. De myelin gaat kapot en de draden maken kortsluiting met elkaar. Na het 50 ste levensjaar maakt het lichaam geen myelin meer aan. Een van de grondstoffen om de myelin om uw neuronen op dikte houden is CHOLESTEROL ! En wat doet uw arts? Hij schrijft u cholesterolverlagers (statines) voor die volgens wetenschappelijk onderzoek nauwelijks effect hebben op het voorkomen van hartfalen, maar er wel voor zorgen dat u ALS, MS, Parkinson of Alzheimer krijgt. Op dit moment neemt het aantal Alzheimer patiĆ«nten sneller toe dan men met de toename van de gemiddelde leeftijd zou verwachten. De statistieken wijzen duidelijk op een externe oorzaak. In 1992 schreef ik mijn scriptie over productaansprakelijkheid en in het bijzonder over DES. Ik doe een voorspelling. De cholesterolverlagers (statines) zijn de DES van de 21e eeuw. Statistieken krijgen op de lange termijn altijd gelijk volgens de wet van de grote getallen. Het is net als in het casino. Hoe langer je blijft des te kleiner de kans dat je met winst de deur uit loopt. Of zoals FBI agent Hanratty het prachtig verwoordt in de film “Catch me if you can” : ” You gonna get caught. It is just like Vegas. The house always wins”
    Excuus voor het lange verhaal, maar iedereen is zo gehersenspoeld over cholesterol dat ik deze uitleg noodzakelijk achtte.
    Afgelopen december heb ik weer een bloedonderzoek laten doen en de resultaten waren verbluffend goed. Eosinofielen ofwel werking immuunstelsel prachtig van 0,54 op 0,24. Bezinking van 23 naar een keurige 10. Ook de andere kengetallen waren allemaal verbeterd. Na de verdwijnen van de chronische moeheid is een volgend symptoom verdwenen en wel het blokslapen. Ik ben extreem fit geworden. Zo fit ben ik nog nooit in mijn leven geweest. Zelfs niet tijdens de door mij gereden drie Elfstedentochten, waarvan een keer 1 1/2 uur langzamer dan de winnaar.
    Het enige wat nu nog over is, is een lichte tremor aan mijn linkerhand. Van 6 naar 1 symptoom vind ik wel een aardig resultaat. Het slechte nieuws is dat de meeste mensen niet de discipline hebben om zo een rigoureus strikt te volgen.
    Ik wens u beterschap en dat het u net zo mag vergaan als ik.
    Mr A.D.M. Schagen
    arthurschagen@live.nl

  6. Verdonck Robert schreef:

    Geachte Heer Schagen,
    Ik heb met veel aandacht Uw artikel gelezen. Ik heb sinds een paar dagen een beving aan mijn linker wijsvinger. Daarbij komen nog aan aantal andere symptomen die er op wijzen dat ik parkinson heb.
    Door het zoeken op het internet ben ik uitgekomen bij PeaPure. Ik ben dit middel van de ene op de andere dag beginnen slikken en de verbetering was ongeloofelijk. Ik ben je zeer dankbaar dat U mij weer op de goede weg wil brengen bij de bestrijding van mijn ziekte. Ik heb mij vele jaren geleden genezen van reuma (door een boek van dokter Giraud Campbell) op ongeveer dezelfde manier zoals U zich beter voelt met Uw dieet. Graag zou ik in verbinding komen met U. Het probeem is: ik kan niet in mijn e-mail. U kunt mij eventeel een smsje sturen op het nummer 00 32 486725751. Nogmaals hartelijk dank voor Uw artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.