Vis tegen Stil Herseninfarct
Toch regelmatig een visje eten, maar geen kibbeling of gefrituurde vis...helpt om hersenschade te voorkomen door kleine zogenaamde stille infarcten. Dat zijn eigenlijk een soort beroertes die je niet opmerkt, omdat de hersenschade in delen van de hersenen optreedt, die niet zo direct belangrijk zijn voor bewegen en voelen.
Finse en Amerikaanse artsen onderzochten 3660 mensen van 65 jaar en ouder. Mensen die regelmatig vis aten, hadden aanzienlijk minder ‘stille’ herseninfarcten. [1]
Ouderen die minstens 3 maal per week tonijn of andere gekookte of gebakken vis aten, hadden een 25% lager risico op een ‘stil’ infarct dan ouderen die vrijwel geen vis aten.
Viseters bleken ook een lager risico te hebben om een nieuw infarct te krijgen. Gefrituurde vis had geen positieve invloed!
Hoogstwaarschijnlijk zijn het de omega-3-vetzuren in de vis die het positieve effect bewerkstelligen.
[1] Virtanen JK, Siscovick DS, Longstreth WT Jr, Kuller LH, Mozaffarian D. | Fish consumption and risk of subclinical brain abnormalities on MRI in older adults. | Neurology. | 2008 Aug 5;71(6):439-46. doi: 10.1212/01.wnl.0000324414.12665.b0.