Mythes en Geloven in de Geneeskunde..en een ei mag weer
We moeten ons realiseren dat in ons beeld van de werkelijkheid mythes en geloven een grote rol spelen. Dat is niet alleen zo in het dagelijks leven maar ook binnen de geneeskunde. Enkele onderzoekers prikten een paar van die mythes door in het kerstnummer van het Engelse tijdschrift voor dokters, de BMJ. Wat prikten zij door?
- Er bestaat geen bewijs voor het advies om ten minste 8 glazen water per dag te drinken. Via thee, koffie en sappen zouden we genoeg vocht binnen krijgen.
- Er klopt ook niets van de veronderstelling dat we maar 10% van onze hersenen gebruiken volgens inzichten op basis van moderne hersenscans.
- Ogen worden niet slechter bij het lezen in schemerlicht en
- Nagels en haren groeien niet door na de dood….
Verder vonden we een boeiend artikel in Arts en Auto, het 5 januari nummer, met als titel: Wat moeten we eten, zin en onzin van voedingsadviezen.
In een interview met de Wageningse hoogleraar Voeding en Gezondheid, Frans Kok en de Amsterdamse hoogleraar Jaap Seidl kwam duidelijk naar voren dat er veel mythen zijn, en halve waarheden over voeding en gezondheid. Het beste advies is heel simpel: een half uur per dag sporten of wandelen, veel groente en fruit eten, en volkorenbrood. Het overmatig innemen van vitamines en supplementen wordt afgeraden, snel wordt daarvan te veel ingenomen, en dat is vaak weer nadelig voor de gezondheid. Maar het goede nieuws is: een ei mag weer. De cholesterol die als zogenaamd ‘exogeen’ cholesterol het lijf binnenkomt is helemaal niet zo slecht als we 20 jaar geleden beweerden. Een ei hoort er weer bij! maar dan wel van een biologisch dynamische scharrelkip graag, want die legbatterij eieren, dat willen we toch niet voor die dieren op ons geweten hebben.
T’is maar dat u het weet…
Ons beeld van de wereld hangt samen van vooroordelen en mythes. Zo krijgen we grip op de werkelijkheid. Maar het is goed te beseffen dat het mythes zijn. Of vooroordelen. Vooral op het gebied van de alternatieve geneeskunde bestaan ook veel mythes en vooroordelen. Aan beide kanten!
IOCOB hoopt met feiten en nieuws op deze website steeds meer ruimte te scheppen binnen onze opvattingen van ziekte en gezondheid zodat vooroordelen minder vat krijgen op ons denken en handelen.
Bron
Wat moeten we eten: feiten, mythen en halve waarheden over voeding en gezondheid. Arts en Auto 5 Januari 2008: 14-16.
mijn eerste kennismaking met de IOCOB webside is positief. Als biochemicus zoek ik naar chol.verlagende mogelijheden