Multivitamines A en E zinloos
Multivitamines met vitamine A en E zijn zinloos en vermoedelijk zelfs niet goed voor de gezondheid. In een grote studie werden in het totaal 68 onderzoeken samengevat; het ging om 232606 patienten. Deze meta-analyse die in de JAMA gepubliceerd werd, sugereerde dat het slikken van multivitamine preparaten met betacaroteen, vitamine A en E de totale mortaliteit licht toenam (5%), na het weglaten van minder strakke (high bias) onderzoeken. De rol van vitamine C en selenium blijft op basis van dit onderzoek onduidelijk. Deze twee vitamines hadden in ieder geval geen effecten op de mortaliteit.Deze bevindingen sluiten aan bij het groeiend besef dat je beter anti-oxidanten en vitamines tot je kan nemen op basis van natuurlijke producten. Van fruitsappen is inmiddels duidelijk geworden dat deze op veel gebieden positieve gezondheidseffecten hebben. Daar zitten dan natuurlijk ook betacaroteen, vitamine A en E in, maar samen met veel andere stoffen en in een bepaalde balans. Hier in Nederland heeft professor Jan van de Greef, een van onze adviseurs, bij TNO aannemelijk gemaakt dat juist die natuurlijke multi-component preparaten, zoals sappen, een meer gebalanceerde werking hebben door onderlinge positieve interacties in ons lichaam. Het idee dat je een vitamine uit het geheel isoleert en dan inneemt is natuurlijk niet natuurlijk. Waarom denken we altijd zo simpel en monocausaal…
De conclusie was:
We did not find convincing evidence that antioxidant supplements have beneficial effects on mortality. Even more, beta carotene, vitamin A, and vitamin E seem to increase the risk of death. Further randomized trials are needed to establish the effects of vitamin C and selenium.[1]
Literatuur
Sies H. Introductory remarks. In: Sies H, ed. Oxidative stress. Orlando, Fla: Academic Press; 1985:1-7.
Halliwell B, Gutteridge JMC. Free Radicals. In: Biology and Medicine. 3rd ed. London, England: Oxford University Press; 1999.
Halliwell B. Antioxidant defense mechanisms: from the beginning to the end (of the beginning). Free Radic Res. 1999;31:261-272
Papas AM. Diet and antioxidant status. In: Papas AM, ed. Antioxidant Status, Diet, Nutrition, and Health. Boca Raton, Fla: CRC Press; 1998:89-94.
Balluz LS, Kieszak SM, Philen RM, Mulinare J. Vitamin and mineral supplement use in the United States: results from the third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Fam Med. 2000;9:258-262.
Radimer K, Bindewald B, Hughes J, Ervin B, Swanson C, Picciano MF. Dietary supplement use by US adults: data from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2000. Am J Epidemiol. 2004;160:339-349.
Millen AE, Dodd KW, Subar AF. Use of vitamin, mineral, nonvitamin, and nonmineral supplements in the United States: the 1987, 1992, and 2000 National Health Interview Survey results. J Am Diet Assoc. 2004;104:942-950.
Nichter M, Thompson JJ. For my wellness, not just my illness: North Americans’ use of dietary supplements. Cult Med Psychiatry. 2006;30:175-222.
Herbert V. The value of antioxidant supplements vs their natural counterparts. J Am Diet Assoc. 1997;97:375-376.
[1] Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. | Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary Prevention, Systematic Review and Meta-analysis | JAMA | 2007 Feb 28: 297(8):842-57