Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Glaucoom: geen indicatie voor acupunctuur

Glaucoom: geen indicatie voor acupunctuur

Oude Chinezen wisten natuurlijk niet wat glaucoom was. Ze konden immers de oogboldruk niet meten. Maar dat heeft niet mogen verhinderen dat vele acupuncturisten toch menen dat te kunnen behandelen. Zo schrijft een acupuncturist daarover: ‘Met acupunctuur kunnen we wel wat doen aan de onderliggende oorzaak van de verhoogde druk‘. en ‘Met acupunctuur kan de druk omlaag gebracht worden en buiten de gevaren zone terecht komen. ‘

Dat is dus niet waar, aldus recent onderzoek. [1]

Een recente meta-analyse van al het onderzoek deed de onderzoekers besluiten:

Op dit moment is het onmogelijk om uit de beschikbare gegevens betrouwbare conclusies te trekken ter ondersteuning van het gebruik van acupunctuur voor de behandeling van patiĆ«nten met glaucoom. Vanwege ethische overwegingen is het onwaarschijnlijk dat RCT’s die alleen acupunctuur vergelijken met standaard glaucoombehandeling of placebo gerechtvaardigd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.