Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Bio-energie, de potentie van niet-reguliere geneeskunde

Bio-energie, de potentie van niet-reguliere geneeskunde

Bio-energie door WestermanBio-energie, de potentie van niet-reguliere geneeskunde, een boek van Nico Westerman. De auteur is arts-acupuncturist te Dordrecht. Westerman meent dat er een nieuwe vorm van geneeskunde op komst is, die energetische geneeskunde genoemd zou kunnen worden. In dit boek verwijst Westerman naar een veelheid van onderzoek uit aan de geneeskunde aanpalende gebieden, zoals de kwantum mechanica en de biologie en bouwt op basis van die disciplines zijn geneeskunde op, die gefundeerd is op biologisch elektromagnetisme. Het boek is in eigen beheer uitgegeven, hetgeen op zich al opvallend is...

Biologisch elektromagnetisme biedt volgens Westerman goed te begrijpen verklaringsmodellen voor de werking van een diversiteit aan niet-reguliere behandelmethoden, waaronder de acupunctuur. Zonder al te diep op al de details in te gaan van dit meer dan 300 pagina’s tellende boek, kunnen we stellen dat de basis opvatting in dit boek synoniem is met die van de bioresonantie. En bioresonantie is gebaseerd op pseudowetenschappelijk denken, zoals we elders op de IOCOB website aangeven.

De vele veronderstellingen lijken op het eerste gezicht een coherent geheel te vormen, maar het fundament blijft in de nevelen staan. Dit boek zal niet helpen bij het verder uitwerken van de geintegreerde geneeskunde in Nederland. In tegendeel, het zal veel reguliere artsen sterk afschrikken door de zwakke fundamenten.

De auteur

Nico Westerman is 19 jaar huisarts geweest. Gedurende 15 jaar heeft hij naast zijn huisartspraktijk een consultatieve praktijk voor acupunctuur, elektroacupunctuur en bio-informatietherapie gehad. Sinds 1998 werkt hij uitsluitend consultatief in zijn woonplaats Dordrecht. Westerman heeft sinds 1990 gepubliceerd over de energetsche basis van de niet-reguliere geneeskunde, zoals hij dat ziet. Hij is auteur van het boek ‘De Chinese pols’ (1997). In 2006 zijn twee nieuwe boeken van zijn hand verschenen: ‘Bio-energie’ en ‘Biofysische geneeskunde’.

De Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde en Bioresonantietherapie (ABB)

De Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde en Bioresonantietherapie steunt geheel op de methodiekbeschrijving door Nico Westerman vastgelegd in zijnboek. We citeren de ABB hier:

Westerman legt uit wat de biofysische geneeskunde inhoudt. Hij beschrijft onder andere het uitgangspunt van deze geneeskunde: een organisme beschikt over een bio-energetisch regulatiesysteem en stuurt de fysiologische processen door elektromagnetische signalen.

Dit regulatiesysteem speelt zowel bij gezondheid als bij ziekte een cruciale rol. Het boekje gaat ook in op de diagnostiek en therapieën, die in alle opzichten gebaseerd zijn op biologisch elektromagnetisme, zoals de bioresonantietherapie en elektroacupunctuur. Het laat verder zien dat geneeswijzen zoals homeopathie en acupunctuur, waar veel biofysische praktijken mee werken, ook te beschouwen zijn als elektromagnetische geneeskunde. Naast de praktische aspecten van het vak is er aandacht voor een van de meest heikele problemen waar de niet-reguliere geneeskunde op dit moment mee te maken heeft: bewezen werkzaamheid op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Westerman geeft aan waarom een eenvoudige beoordeling van de biofysische methoden op grond van RCT’s (randomised clinical trials – dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek) methodologisch gezien niet mogelijk is. Hij beschrijft onderzoeksmethoden die misschien op dit moment binnen de reguliere geneeskunde minder gangbaar zijn, maar die de biofysische geneeskunde op termijn wel een krachtige impuls kunnen geven wat betreft het verkrijgen van de status ‘evidence based’.

Bron

Westerman, N. Bio-energie. De potentie van niet-reguliere geneeskunde. Niet-reguliere geneeskunde heeft een natuurwetenschappelijke grondslag. Uitgeverij Rathega, 2006.

Link

http://www.abb-artsen.nl/

Berichten

  1. Susan schreef:

    Graag zou ik de boeken van Nico Westerman bestellen. Volgens een vorige mail kan ik dat doen bij de auteur zelf maar op deze en andere sites vind ik geen emailadres of zo.
    Het betreffen de boeken “De Chines pols”, “Bio-energie” en Biofysische Geneeskunde.
    Groet Suze van Haaster
    Email;svanhaaster@home.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.