Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > DPP-IV enzym preparaat: van kanker tot Parkinson…..

DPP-IV enzym preparaat: van kanker tot Parkinson…..

Enzymen hebben altijd de verbeelding geprikkeld. Enzymen zijn eiwitten die in ons lichaam belangrijke functies vervullen. Maar dan moeten ze wel in ons lichaam zitten. Want als je enzymen inneemt via een capsule worden die enzymen inactief door de peptidasen, onze eigen eiwitsplitsende enzymen in ons maagdarm stelsel. Het als capsule innemen van DPP-IV enzymen is dan ook water naar de zee dragen en er ook nog eens voor betalen.

Capsules met DPP-IV enzymen

Zo gaat dat met de dure enzympreparaten die DPP-IV enzymen bevatten. Deze preparaten bevatten een aantal enzymen met een DPP-IV enzym werking, aldus de producent. Daarnaast bevatten de capsules bacteriën die op hun beurt weer (volgens de producent) “meerdere DPP-IV enzymen” produceren. Bovendien, en we citeren, bevatten de capsules: “stoffen die de DPP-IV gen-expressie stimuleren (beta-glucaan en alfa-galactosidase). Hierdoor treedt er geen enzym-luiheid op en wordt het lichaam gestimuleerd om DPP-IV enzymen aan te maken.”

Los van dat we niet weten wat enzymluiheid is, lijkt ons een dergelijk preparaat geheel zinloos. We konden dan ook geen klinische literatuur vinden waaruit blijkt welke werking de DPP-IV enzym houdende capsules dan ook zou moeten hebben.

Wat zouden de DPP-IV enzymen moeten doen? Ze zouden exorfines moeten afbreken. Maar het enige klinische artikel dat daar ooit over gepubliceerd is in Pubmed is een artikel over een hypothese dat je met deze enzymen autisme zou kunnen behandelen…[1] Blijkbaar is de hypothese uit 2002 nooit adequaat bewezen, want verdere literatuur vinden we niet.

DPP-IV enzymen: diabetes bevorderen?

In de diabetologie zijn stoffen ontwikkeld die een remmende werking hebben op het DPP-IV enzym. Daardoor wordt diabeten beter ingesteld. Die stoffen zijn DPP-4-remmers. DPP-4-remmers vertragen de afbraak van biologisch belangrijke enzymen die de suiker reguleren, de endogene incretines. Daardoor worden de glucoseconcentraties lager, zowel nuchter als postprandiaal. De diabeten zijn dan beter ingesteld. DPP-IV moet dus geremd worden bij diabeten.
Het is IOCOB niet bekend of DDP-IV enzymen in de diverse potjes misschien juist op de lange termijn vervelende bijwerkingen op het gebied van diabetes in de hand werken. Daar is ons inziens ook geen onderzoek naar gedaan. Combinaties van DPP-IV met wel werkzame stoffen lijken ook niet zinvol te zijn.

Bizarre claims voor DPP-IV: kanker en depressie, Parkinson en ADHD, otitis media en astma

Op de site van de producent (na doorklikken) vinden we verklaring wat de capsules zouden moeten doen, en we citeren (even volhouden met lezen…):

“Het afremmen van het DPP-IV enzym gaat onder meer ten koste van de werking het beloningssysteem. Een van deze signaalstoffen is dopamine. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met AD(H)D en de ziekte van Parkinson de hoogste concentraties organofosfaten in hun bloed hebben. Organofosfaten zijn DPP-IV remmers, hierdoor neemt de hoeveelheid exorfinen in de hersenen toe. Dit creëert een endorfineresistentie met een dopamine tekort tot gevolg. Andere aandoeningen met een DPP-IV deficiëntie problematiek zijn: Depressie, Kanker, Otitis media (middenoorontsteking), Astma en Allergieën.”

De producent van de DPP-IV enzymen schept dus een aantal ‘DPP-IV deficiëntie aandoeningen’, waaronder kanker en depressie, en aan de consument is het dan om dan meteen te begrijpen dat de capsules met DPP-IV enzymen natuurlijk hier ingezet kunnen worden.

Oprichter Exendo

Volgens de site is de oprichter van de company die genoemde capsules maakt Lucas Flamend (“oprichter van Exendo en Exendo Epigenomics”, aldus de website). Deze oprichter heeft naar eigen zeggen een aantal studies gevolgd: “ziekenhuisverpleegkunde, orthomoleculaire geneeskunde, transpersoonlijke psychotherapie, EEG-analyse en diverse opleidingen in de natuurgeneeskunde” Daarna heeft de oprichter zich gespecialiseerd in de epigenetica en de endorfine problematiek. Hij noemt zichzelf “docent epigenetische en opioïde geneeskunde (endorfinologie)” Hij heeft in ieder geval over deze thematiek nooit pubmed geindexeerde artikelen gepubliceerd.

Beoordeling DPP-IV capsules

Omdat er geen bewijzende klinische literatuur bestaat die het oraal geven van capsules gevuld met DPP-IV enzymen ondersteunt, en bovendien de capsules volgens de producent een aantal bijwerkingen hebben (geïrriteerdheid, toename stressgevoeligheid, onrust en agitatie, en verder gasvorming, krampen en/of diarree) een rood stoplicht voor deze enzympreparaten. Vooral op langere termijn zouden deze preparaten mogelijk diabetes kunnen bevorderen. Dat is vooralsnog niet uitgesloten.

Referentie

[1] Brudnak MA1, Rimland B, Kerry RE, Dailey M, Taylor R, Stayton B, Waickman F, Waickman M, Pangborn J, Buchholz I. | Enzyme-based therapy for autism spectrum disorders -- is it worth another look? | Med Hypotheses. | 2002 May;58(5):422-8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.