Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > HPU en Chronische Lyme in ORTHO: dwaas verhaal!

HPU en Chronische Lyme in ORTHO: dwaas verhaal!

Share |

In het tijdschrift ORTHO, het orthomoleculair magazine van april 2017 een revival van de onzin ziekte HPU, Hemopyrrollactamurie, een bedenksel van een chemicus welke nooit vaste voet gekregen heeft in de wetenschappelijke wereld. Het hele tijdschrift is gewijd aan deze pseudoziekte, en als therapie moet je zo ongeveer het gehele pallet van de supplementen innemen die een doorsnee internet winkel in supplementen op de plank heeft staan: coenzym Q, koper, s-adenosylmethionine, vitamine D, vitamine B complex, taurine etc etc. En Molybdeen ook, want dat is goed voor de ontgifting.

Ook wordt gewag gemaakt dat veel chronische Lyme patienten HPU positief zijn… Helemaal boeiend, want noch chronische Lyme, noch HPU zijn eenduidig te diagnosticeren, zelfs als de aandoeningen zouden bestaan.

Het behandelen van HPU is maatwerk, zo wordt betoogd, en ‘bloedbepalingen zijn geen luxe, maar een belangrijk element in de therapie’, stelt men.

Het is allemaal symbool-spraak en metaforen-onzin helaas, nog nooit is deze ziekte duidelijk gekarakteriseerd, net zoals (helaas) chronische Lyme. Gelukkig worden patienten ongevoelig voor Lyme als ze met het HPU protocol behandeld worden, meldt de schrijver verder. Ze zijn dan zelfs ongevoelig voor schimmels en zware metalen. OMG hoe kan iemand dit soort pseudo-praat kwijt op papier?

Waarom men in de orthomoleculaire richting behoefte heeft aan dit soort pseudoziekten is geheel onduidelijk, behalve als afzetmarkt voor supplementen. Dit stuk is een aanfluiting voor de orthomoleculaire therapie, en maakt deze hele stroming belachelijk. Terwijl er binnen de orthomolecualire denkrichting nog best soms wat zinvols te vinden is.

Een rood stoplicht voor Toine de Graaf, de schrijver van deze special.

Op de site van de bedenker van deze ziekte staat ook wat de symptomen zijn; er staat:

“Iedereen met HPU heeft meerdere van deze kenmerken:

spierzwakte en verminderde spieropbouw;
gewrichtsproblemen;
maag- en darmklachten (als gevolg van koolhydraatintolerantie en gebrekkige eiwitvertering);
hart- en vaatziekten (als gevolg van verhoogd homocysteïne);
problemen rond menstruatie, zwangerschap en bevalling;
suikerproblemen: hypoglykemie en eventueel later diabetes type-2 (als gevolg van koolhydraatintolerantie en verlaagde leverfunctie).”

Alleen al hieraan kan je zien dat het een nonsense-ziekte is, want de symptomen/aandoeningen zijn zo divers, dat vrijwel iedereen in NL er aan zal lijden. Voorts is van groot belang dat het woord “meerdere” niet gespecificeerd is. Dat diskwalificeert al meteen het hele ziektebeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.