Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Werkt homeopathie beter dan placebo? - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Werkt homeopathie beter dan placebo?

Werkt homeopathie beter dan placebo?

Share |

Homeopathische geneesmiddelen werken bij veel patienten. Dat is in 1997 al aannemelijk gemaakt.

De European Academies Science Advisory Council (EASAC) beweert echter in een recent advies dat er geen bewijs zou zijn, maar baseert dit op volgens de AVIG onbetrouwbare, deels frauduleuze rapporten. De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) roept de EASAC dan ook op tot een wetenschappelijke dialoog over homeopathische geneeskunde samen met homeopathische onderzoekers.

De AVIG stelt dat het bewijs voor homeopathie doet niet onder voor dat van regulier.

De conclusie van de eerste vier meta-analyses die er gedaan zijn naar alle dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoeken (RCT’s) waren positief. De conclusie van de vierde meta-analyse (Klaus Linde, Lancet, 1997) was dat homeopathie significant beter werkt dan placebo. Met andere woorden: homeopathie werkt. De alom gerespecteerde epidemioloog Vandenbroucke noemde zelfs de hoge kwaliteit van dit onderzoek tijdens zijn jubileumlezing van The Lancet in 1998.

De EASAC baseert haar conclusie echter op een vijfde meta-analyse, namelijk die van Shang en Egger. Deze meta-analyse is gebaseerd op voornamelijk dezelfde RCT’s als de vierde meta-analyse en werd in 2005 gepubliceerd. Hun conclusie, ‘zwak bewijs voor homeopathie en sterk bewijs voor reguliere middelen’, bleek later bij een analyse door de onderzoekers Lüdtke en Rutten te berusten op een niet openbaar gemaakte selectie van 8 van de 110 homeopathische onderzoeken en 6 van de 110 reguliere onderzoeken. Zo’n geheime selectie is verdacht en ongeoorloofd. Uiteindelijk ging het om onvergelijkbare onderzoeken.

Het effect van alle 110 homeopathische onderzoeken bleken bij deze analyse van dezelfde sterkte te zijn als de reguliere onderzoeken en de kwaliteit van de homeopathische onderzoeken was beter.
Ook een Australisch rapport met een negatieve conclusie over het bewijs van homeopathie wordt aangehaald. Deze conclusie kon onder andere worden bereikt door alle studies met minder dan honderdvijftig proefpersonen uit te sluiten – een maatregel die elke wetenschappelijke grond mist en die ingaat tegen de richtlijnen van het onderzoeksinstituut dat het rapport uitbracht.

Een onafhankelijk onderzoeker als de Zweedse professor Hahn stelde recent zelfs vast dat het bewijs voor homeopathie alleen onderuit gehaald kan worden door meer dan 90% van de onderzoeken te schrappen of door dubieuze statistiek.

Bijwerkingen van homeopathie?

Ook stelt de EASAC, zonder onderbouwing, dat homeopathie schadelijk kan zijn. Alle onderzoeken wijzen echter uit dat homeopathie – bij oordeelkundig gebruik – veilig is en in principe – door de wijze van bereiden waarbij het middel verdund en geschud wordt – geen bijwerkingen heeft. Een bekende tegenstander van homeopathie, Edzard Ernst, vond in de wereldliteratuur over 34 jaar slechts vier overlijdens die mogelijk met homeopathie te maken konden hebben. Volgens de EMA overlijden in de EU jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan bijwerkingen van reguliere middelen…

De EASAC noemt het onthouden van een reguliere behandeling als een gevaar van een homeopathische behandeling. Het onthouden van een noodzakelijke behandeling is volgens ons gewoon slechte geneeskunde en heeft niets te maken met homeopathie. Leden van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) hebben als artsen de opleiding en nascholing genoten om goed te kunnen beoordelen welke methode een patiënt nodig heeft. Binnen de visie van de integrale geneeskunde staat juist het kiezen van het beste uit beide werelden voorop.

Zelfde soort bewijs voor homeopathische als voor reguliere geneesmiddelen?

Dat adviseert de EASAC. Blijkbaar hebben zij zich niet verdiept in de homeopathische methode. Geneesmiddelen worden in de homeopathische geneeskunde namelijk niet alleen uitgezocht op de ziekte of klacht maar ook op het totaalbeeld van de mens. Het is een individuele vorm van geneeskunde. Ook in de reguliere geneeskunde is gebleken dat niet iedereen op hetzelfde middel hetzelfde reageert en wordt er gestreefd naar een individueel voorschrift.

Homeopathie in veel landen geaccepteerd

In een aantal landen is homeopathie een geaccepteerde en geïmplementeerde vorm van geneeskunde. In India, Brazilië en in verschillende staten van de VS zelfs als medisch specialisme. In de ons omringende landen is homeopathie een officieel erkende behandelmethode die vaak aan de universiteit wordt onderwezen. In Zwitserland wordt homeopathie, naast natuurgeneeskunde, acupunctuur en antroposofie volledig vergoed vanuit de basisverzekering, onder meer op basis van wetenschappelijk onderzoek. Recente Zwitserse evaluaties tonen in alle opzichten positieve resultaten, ook financieel. In Nederland maken veel mensen naar tevredenheid gebruik van homeopathie, vooral mensen met een chronische aandoening. Een Nederlandse studie toonde enkele jaren geleden aan dat huisartsen die naast reguliere ook homeopathische geneeskunde toepassen ruim 12% goedkoper werken dan gemiddeld.
Samenwerken als wetenschappers in plaats van elkaar bestrijden

Ten slotte doet de AVIG samen met internationale belangenverenigingen en onderzoekers een oproep aan de EASAC om samen te werken. In een gezamenlijke conferentie kan de stand van zaken van het wetenschappelijk homeopathisch onderzoek worden vastgesteld.

Referenties kunt u vinden op www.homeopathie.nl

Noot voor de redactie
Contactpersoon: Christien Klein-Laansma, arts en onderzoeker, tel. 0614969845
Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) Regulierenring 12 B
3981 LB Bunnik tel. +31.614805117
info@avig.nl

Berichten

 1. aaj terhulst schreef:

  een van de meest doeltreffende resultaten van Homeopathie was te zien in Andhra Pradesh waar Japanese Encephalitis werd bestreden met homeopatische middelen ,… meer effectief dan de bestrijding met allopathische middelen in een andere staat …. Trefwoorden #Andhra Pradesh #Homeopathy … Japanese # Ecephalitus

 2. P.P.van Oosterum schreef:

  Echt bewijs voor de werkzaamheid van homeopathie werd indertijd geleverd en gepubliceerd door de aanvankelijk verklaarde tegenstander, Professor Benveniste.
  Na dit overtuigend bewijs, dat ook in ‘The Lancet’ werd gepubliceerd zijn alle volstrekt ontoelaatbare methoden aangewend om dit bewijs onderuit te halen. Uiteindelijk bleek het weren van verder publicatie en doodzwijgen het meest effectief. Big Farma is echt ongelooflijk uitgekookt.

 3. aaj terhulst schreef:

  is het mogelijk de exacte gegevens van het Lancet artikel te delen ?? jaartal -datum

  1. jan schreef:

   zie de contact adres gegevens onder dit artikel

   1. aaj terhulst schreef:

    .. bedoel je het email adres ??

    dat wordt toch niet gedeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *