Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Natuurgeneeswijze > Palmitoylethanolamide tegen pijn: steun van meta-analyse

Palmitoylethanolamide tegen pijn: steun van meta-analyse

Share |

Palmintoylethanolamide (PEA) is een natuurlijke pijnstiller die sinds 2010 ook in Nederland in gebruik is, over het algemeen met goede resultaten.[1] Er zijn veel studies gedaan naar de veiligheid en de effectiviteit van PEA, maar er was nog geen meta-analyse. [2]

Die is er nu, en ook die steunt het gebruik van deze bijzondere stof bij pijn, alhoewel natuurlijk met de bekende slagen om de arm van meer onderzoek is nodig.

De conclusie van de meta-analyse verwoord door de auteurs is:

This meta-analysis provides preliminary evidence that PEA may be a useful treatment for pain and is generally well tolerated in research populations.

Er werden in het totaal 10 studies met PEA gevonden die de basis vormden van de meta-analyse. PEA bleek verder even veilig als placebo.

Gezien het feit dat er geen grote farmaceutisch bedrijf achter PEA zit, is dit resultaat als eerbiedwaardig op te vatten. Vrijwel alle klinische studies zijn namelijk door de academia verricht. Dat alles steunt een veel bredere inzet van PEA bij de behandeling van chronische pijn. De aanbevolen dosering is 1200 mg PEA/dag. De onderzochte formulering bevat microPEA, een belangrijke en klinisch geteste formulering van dit stofje.

Referentie

[1] Keppel Hesselink JM1, Kopsky DJ1. | Palmitoylethanolamide, a neutraceutical, in nerve compression syndromes: efficacy and safety in sciatic pain and carpal tunnel syndrome. | J Pain Res. | 2015 Oct 23;8:729-34. doi: 10.2147/JPR.S93106. eCollection 2015.

[2] Artukoglu BB1, Beyer C1, Zuloff-Shani A2, Brener E2, Bloch MH1. | Efficacy of Palmitoylethanolamide for Pain: A Meta-Analysis. | Pain Physician. | 2017 Jul;20(5):353-362.

Berichten

  1. Henwag schreef:

    Ik kan enkel bevestigen dat het mijn arm/schouder zeuwpijn sterk verminderd heeft tot een leefbaar niveau. Deze pijn was hiervoor praktisch onhoudbaar ondanks het gebruik van diverse traditionele pijnstillers. Enkel de pijnen in de pols en tintelende vingers zijn nog niet verholpen, maar voor zover ik nu weet zal ik daar verder mee moeten leven.

  2. Henk schreef:

    Maar heft dit middel alleen de pijn op? Of draagt het ook bij tot genezing?
    Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *