Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > Conflict of Interest in de complementaire wereld: www.exendo.be

Conflict of Interest in de complementaire wereld: www.exendo.be

Share |
Exendo is een profit gerichte organisatie die een niet op klinische wetenschap gebaseerd systeem aan de man tracht te brengen.

Belangenverstrengeling, daar zijn we binnen de geneeskunde wars van. Dat moet snel duidelijk gemaakt worden, als een auteur van een artikel bijvoorbeeld bij een farmaceutische producent werkt. Daar hamert iedereen op. Aan het einde van het artikel hoort dan een ‘conflict of interest’ statement te staan, zoiets als de auteur van dit artikel werkt voor de farmaceutische industrie abc. Dan weten we dat als die auteur of stof abc schrijft, we extra kritisch mogen zijn. Hier het voorbeeld van ‘exendo’.

Zo niet in de complementaire wereld blijkbaar. In het recente nummer van Leven, dat 11 februari op de mat viel, een heel artikel over de filosofie van een Belgische natuurgeneeskundige, Lucas Flamand, de man achter exendo. Lucas zet zich neer als iemand die veel van orthomoleculaire geneeskunde weet, en zijn werkveld is een exotisch veld: de zogenaamde exorfinen in de voeding. Hij ontwerpt een complex en pseudowetenschappelijk systeem rond die exorfinen, gedeeltelijk gebaseerd op reageerbuis onderzoek en daarnaast op een grote hoeveelheid fantasie. 

In het blad Voeding komt hij uitgebreid aan het woord, met allerlei suggesties als zou de vicieuze cirkel van verslaving te doorbreken zijn met het onderzoek in het bloed van de ‘exorfinen belasting’ en het behandelen daarvan.

In zijn praktijk biedt hij beiden aan. Hij heeft dan ook een duidelijk ‘conflict of interest’, hij prijst zijn eigen niet bewezen therapie aan als een oplossing voor verslavingsgedrag. Het artikel eindigt met: www.exendo.be, de winkel waar je supplementen kan kopen: “Exendo® Epigenomics is sinds 2010 pionier in de verdeling van epigenetische voedingssupplementen.”

Kortom, ook in de complementaire behandelwereld zou IOCOB willen pleiten voor transparantie: een artikel over iemand die zijn eigen methode aan het einde met een link vermeldt, verdient een duidelijke ‘confict of interest’ statement.

We kunnen toch niet van de reguliere geneeskunde transparantie eisen en binnen de complementaire geneeskunde alles lekker vaag houden? Nee, blad Voeding, graag transparantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.