Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Yoga vernieuwing in de 21ste eeuw: Guru Ketut Arsana

Yoga vernieuwing in de 21ste eeuw: Guru Ketut Arsana

Share |
Yoga is eeuwenoud, en inmiddels ernstig aan vernieuwing toe. IOCOB zocht vernieuwingen binnen de Yoga en vond een bijzonder originele Yoga master: Master Ketut Arsana. We bespreken hier de bijzondere yogavorm die op Bali ontstaan is in de ashram van een initiator.
Guru Ketut Arsana demonstreert nauli yoga

Guru Ketut Arsana demonstreert nauli yoga

Yoga is eeuwenoud. Dat is mooi, maar het levende, ontwikkelende element is vaak ver te zoeken. Veel yoga cursussen zijn eigenlijk niets anders dan eindeloze herhalingen van een aantal bekende asanas. Asanas zijn bepaalde houdingen die ingenomen worden, en die als doel hebben de energetica van ons lichaam te optimaliseren. Meestal gaat het om het innemen van deze houdingen en die gedurende enige tijd volhouden en stapje voor stapje perfectioneren. Vernieuwing en ontdekking van andere mogelijkheden is bijzonder zeldzaam in Yoga. Nu is Bikram yoga bijvoorbeeld letterlijk en figuurlijk ‘hot’, maar is het doen van asanas in de sauna nu echt vernieuwend? In ieder geval is het niet innovatief, en het plakken van een trademark op een oeroude serie Yoga oefeningen, omdat ze nu geschieden in een sauna is van de bizarre eigenlijk.

Daarom ging de voorzitter van IOCOB op zoek in de wereld naar de vernieuwers van de Yoga. En we vonden een innovator: Guru Ketut Arsana. Hij zit op Bali in een kleine ashram, en inmiddels komen hordes yoga leraren naar hem toe, om opnieuw inspiratie op te doen.

Dynamische Yoga

Wat maakt de yoga vorm die Guru Ketut Arsana neerzet zo uniek? Omdat hij net zoals de oude meesters ter plekke lichaamsbewegingen ontdekt, onderzoekt, en perfectioneert, vormen die een bijzonder sterke dynamiek hebben. Binnen de klassieke vormen kent bijna iedereen het zonnegebed, de Surya Namaskar. Die serie van oefeningen komt het dichtst bij de nieuwe vorm die we op Bali vinden. Maar er is een groot verschil: terwijl het zonnegebed een serie oefeningen bevat die in elkaar overgaan, en de wervelkolom in een richting steeds van houding laat veranderen (holle rug, bolle rug etc), is de vorm die Ketut Arsana neerzet eigenlijk in wezen een 4 dimensionale vorm: in de tijd beweegt de wervelkolom niet alleen in het voor en achtervlak, maar in alle bewegingsassen die mogelijk zijn: de Lemniscaat vanuit het punt van het hartchakra is daarbij de as, waarvan uit alle bewegingen ontstaan. De bewegingen wisselen elkaar steeds af, waarbij de ruggengraat als het ware in alle richtingen door de oefeningen gemasseerd wordt, waardoor stijfheden in de hele wervelkolom behoorlijk snel gecorrigeerd worden (binnen enkele dagen zijn de eerste effecten duidelijk, bleek uit onderzoek van IOOB).

Er zijn vooralsnog geen opnames beschikbaar van de technieken, maar de Guru is te zien op een klein filmpje waar hij een andere vorm van yoga demonstreert, in een soort sling: de swing: https://www.youtube.com/watch?v=yzC7E0TahCo

Het is duidelijk dat deze vorm bijzonder geschikt is om in onze 21ste eeuw ingezet te worden, nu iedereen de gehele dag op zijn computer tuurt of zijn telefoon en onze wervelkolom daardoor alleen en geheel eenzijdig belast wordt, met vele chronische pijnklachten als gevolg.

Slangen yoga

Je zou deze vorm ook wel slangen yoga kunnen noemen, omdat de wervelkolom van de slang zo uitermate flexibel in alle bewegingsassen is. Ketut Arsana heeft zijn vorm kundalini tantra yoga gedoopt, en die benaming levert wel veel verwarring op, omdat iedereen die tegenwoordig sensualiteit en massage verbindt met meditatie deze termen hanteert. De yoga van Ketut is echter tantrisch in de klassieke zin van het woord: levend, hier en nu en op basis van volle aandacht. De bewegingen kunnen op vele niveaus uitgevoerd worden, en het is bijzonder indrukwekkend om te mogen meemaken tot wat het menselijk lichaam in staat is, en wat jezelf aan je eigen lijf ervaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.