Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Traditioneel > Ginkgo bevat ook toxinen die epilepsie induceren

Ginkgo bevat ook toxinen die epilepsie induceren

Share |

Alles met mate en niet klakkeloos denken dat wat oud en Oosters is, en eerbiedwaardig, zoals de Ginkgo boom, is onschadelijk en goed.
In de Ginkgo biloba zaden, die in Japan gegeten worden als ‘Gin-nan’, zit een toxine. Dat is het Ginkgotoxine, en dat heeft gezorgd voor minstens 70 gevallen van ernstige vergiftiging: convulsies en braken. In het bloed van die patienten werd een hoge concentratie van het gif gevonden. [1]
Ginkgotoxine is qua structuur gerelateerd aan pyridoxine, pyridoxamine en pyridoxal,3 voorloper moleculen van pyridoxal-5 -phosphate, de actieve vorm van vitamine B6.
Hoe komt dat? Omdat het gif de plaats in neemt van vitamine B6, dat nodig is om een bepaald neurotransmitter the synthetiseren, het GABA. En het GABA is een rustbrengend neurotransmitter in de hersenen, die convulsies voorkomt. Als het toxine aanwezig is, neemt deze de plaats in van vitamine B6 en de synthese van GABA wordt geremd. Bij te kort aan rustgevend aminozuur ontstaan er dus overmatige activatie verschijnselen, zoals epileptische toevallen.

Referentie

[1] Lee GH1, Sung SY, Chang WN, Kao TT, Du HC, Hsiao TH, Safo MK, Fu TF. | Zebrafish larvae exposed to ginkgotoxin exhibit seizure-like behavior that is relieved by pyridoxal-5'-phosphate, GABA and anti-epileptic drugs. | Dis Model Mech. | 2012 Nov;5(6):785-95. doi: 10.1242/dmm.009449. Epub 2012 Jun 26.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.